16:49 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 693
  Pratite nas

  Pandemija nije omela radove na izgradnji deonice auto-puta "Miloš Veliki", od Preljine do Požege. Intenzivno se radi na izgradnji tunela, mostova i saobraćajnica. Već dve godine kineski građevinari savladavaju složen geografski teren buduće trase auto-puta. Put premošćava Zapadnu Moravu i Bjelicu, a tunel Laz probija planinu Jelicu.

  Građevinski najteža deonica na Koridoru 11 imaće tri tunela i čak 35 mostova i oni čine gotovo trećinu trase duge 30,9 kilometara.

  Auto-putem od Preljine do Požege stizaće se za dvadesetak minuta, a put će spojiti Moravički i Zlatiborski okrug.

  Vozači se nadaju sigurnijem i bržem putovanju, a spajanje Preljine i Požege auto-putem ekonomski je podsticaj kažu u lučanskoj opštini, prenosi RTS.

  "Mi ove i naredne godine planiramo otkup preko 30 hektara zemljišta koje pretvaramo u modernu industrijsku zonu. I maltene već sada, godinu dana pre završetka auto-puta, vlada veliko interesovanje za industrijsku zonu za građenje proizvodnih kapaciteta i određenih skladišta ", kaže Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

  Grade se i pristupni putevi, pa će tako Gornji Milanovac biti povezan novom saobraćajnicom sa petljom auto-puta "Miloš Veliki" u Takovu.

  "To je jedan izuzetno veliki projekat. Opština Gornji Milanovac je uradila sve što je bilo do nas. Mi sada čekamo "Puteve Srbije" da nam pošalju zahtev za eksproprijaciju zemljišta, što će krenuti u narednim danima i potpisivanje ugovora sa izvođačem, kako bismo na leto mogli da krenemo sa radovima", napominje Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

  Danonoćno se radi na izgradnji deonice auto-puta od Preljine do Požege. Nedavno su i kineski graditelji obećali predsedniku Srbije da će radovi biti završeni početkom naredne godine.

  "Prihvatio je najkasnije do 6. januara", kazao je tada Vučić.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga