04:06 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1239
  Pratite nas

  Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su danas i trajaće do 23. aprila, a jedna od tema biće i novi ekonomski program koji bi MMF podržao nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom.

  Razgovori su danas počeli plenarnim sastankom, koji je održan u video-formatu, a nastavljeni su na temu monetarne politike i finansijskog sistema, saopštila je Narodna banka Srbije.

  Na plenarnom sastanku, delegaciju Republike Srbije predvodila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, a misiju MMF-a predvodio je Jan Kejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

  Razgovori koji su danas počeli, odvijaju se u okviru konsultacija po članu IV Statuta MMF- a i traju do 23. aprila.

  Tokom misije biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja u kontekstu pandemije kovida 19.

  Pored toga, konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda podrazumevaju i sveobuhvatnu analizu makroekonomskog okvira u kojem se sprovode politike, kao i izgleda za dalji rast.

  Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.

  Istovremeno, ovom prilikom započeće i razgovori o osnovama novog ekonomskog programa koji bi MMF podržao nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom.

  S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih osam godina, novi aranžman biće fokusiran na očuvanje postignutog i podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi na putu trasiranog snažnijeg i održivog privrednog rasta, preneo je Tanjug.

  Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda, a prethodne konsultacije s Republikom Srbijom obavljene su sredinom 2019.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga