05:26 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 1377
  Pratite nas

  Dosadašnje bušenje crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i gasom pokazalo je da su geološke prognoze formacija, rađene interpretacijom seizmičkih podataka, tačne, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu kapitalnih investicija.

  Predstavnici tog resora se nadaju da će tako biti do kraja bušenja koje će, kako je najavljeno, trajati još pet meseci, prenosi RTCG.

  “Bušenje se odvija prema planu i programu. Radi se kontrolno bušenje kako bi se omogućilo čišćenje kanala bušotine, kao i detaljno karotažno snimanje kako bi se dobili značajni podaci o formacijama. Trenutno se buši kanal za postavljanje druge kolone”, precizirali su u Ministarstvu.

  Postrojenje "Topaz Driler", koje je u Crnu Goru stiglo sa Malte, počelo je bušenje podmorja 25. marta.

  U Ministarstvu kapitalnih investicija su rekli da će Crna Gora za pet meseci, tačnije do kraja avgusta, znati da li u moru ima značajne rezerve ugljovodonika.

  “Daljom analizom elektrokarotaže i analizom jezgara, znaćemo da li imamo komercijalne rezerve. Za to ćemo morati da izdvojimo neko vreme. Ukoliko se komercijalne rezerve pronađu, slede studije razrade ležišta i produkcije”, objasnili su u Ministarstvu.

  Prvo istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju povereno je italijansko-ruskom koncesionaru "Eniju" i "Novateku", sa kojim je vlada Crne Gore pre pet godina potpisala ugovor.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga