01:47 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 712
  Pratite nas

  Planirano je da Sporazum o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji protiv korone, između Srbije i Grčke, bude potpisan do kraja meseca, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

  Matićeva je za Tanjug rekla da su usaglašeni tehnički uslovi u vezi sa sporazumom i da je sada pitanje procedura kada će se to završiti.

  Ministarka navodi da su uslovi pod kojima će naši građani moći da idu u Grčku poznati i da podrazumevaju digitalne potvrde o vakcinaciji ili antigenski, odnosno pi-si-ar test.

  "Za decu stariju od 10 godine biće neophodni antigenski testovi, koje će Grčka refundirati. Kroz različite vidove usluga, smeštaj u hotelu ili drugom mestu gde ljudi budu boravili, refundiraće se iznos koji su građani platili za testove", navela je Matićeva.

  Ona napominje da Grčka zadržava pravo koje je i prošle godine praktikovala, a to je da radi brze nasumične antigenske testove na granici.

  "Ovo je metod u koji oni imaju veliko poverenje i koji im je lane na vrlo pouzdan način ukazivao odakle dolaze turisti, odnosno koje su to zemlje gde će se u narednom periodu pojaviti žarište ili doći do opadanja broja zaraženih", kaže ministarka.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga