01:15 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  12513
  Pratite nas

  RŽD Internešnl završio je građevinske radove na izgradnji najdužeg železničkog vijadukta u Srbiji od tri kilometra u plavnom delu Dunava i prvog tunela bez zastora Čortanovci, u okviru gradnje brze pruge na deonici Stara Pazova - Novi Sad, saopštila je danas ruska kompanija.

  Radovi su, kako je navedeno u saopštenju, završeni više od pola godine pre planiranih rokova.

  RŽD Internešnl navodi da su u aprilu oba objekta uspešno prošla inspekciju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za usklađenost sa projektnim rešenjima.

  Pre puštanja u rad vijadukta i tunela, što je planirano za kraj 2021. godine, biće izvedeni radovi na ugradnji kontaktne mreže, gornjeg stroja koloseka. Takođe, biće sprovedena ispitivanja pre puštanja u rad, koja su planirana za jesen.

  Radovi na izgradnji vijadukta počeli su 1. novembra 2017. godine. Njegova dužina je tri kilometra, a visina pojedinih stubova 26 metara, što se može uporediti sa visinom osmospratnice.

  Tunel Čortanovci
  GORAN MILICEVIC, RŽD Internešnal
  Tunel Čortanovci

  Vijadukt je projektovan na izlazu iz tunela „Čortanovci“ ispred Sremskih Karlovaca i proteže se u plavnom delu Dunava.

  Deo objekta se nalazi na strmom terenu i zato je, kako bi se osigurala pouzdanost objekta za vreme njegove izgradnje i korišćenja, bilo izgrađeno 20 zaštitnih konstrukcija protiv klizišta.

  Tunel „Čortanovci“ čine dve paralelne cevi ukupne dužine 2,2 km. Radovi na njegovoj izgradnji odvijali su se neprekidno od septembra 2017. godine i završeni su sedam meseci pre ugovornih rokova, naveo je RŽD Internešl.

  Neposredna izgradnja tunela trajala je tri godine. Probijanje se odvijalo istovremeno na četiri tačke dve cevi severnog i južnog portala.

  Vijadukt Čortanovci
  GORAN MILICEVIC, RŽD Internešnal
  Visina pojedinih stubova je 26 metara, što se može uporediti sa visinom osmospratnice.

  U tunelu se trenutno odvija polaganje gornjeg stroja koloseka.

  Prilikom izgradnje bile su korišćene napredne ruske i međunarodne tehnologije, koje su testirane, između ostalog i prilikom izgradnje olimpijskih objekata u Sočiju.

  Rok za bezbedno korišćenje tunela koji je određen projektom je najmanje 100 godina.

  Nakon završetka svih radova u skladu sa projektom, putnički vozovi će na deonici brze pruge Stara Pazova - Novi Sadi moći da razvijaju brzinu do 200 kilometara na čas, a teretni do 130 kilometara na čas, prenosi Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Železnice Srbije, tunel, RŽD Internešnl
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga