16:28 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  2732
  Pratite nas

  Usvajanjem seta energetskih zakona, Srbija je započela energetsku tranziciju. To podrazumeva ulaganja u zelenu energiju i konkurenciju na tržištu čiste energije, što bi trebalo da obezbedi i povoljnije cene. U zelenu ekonomiju uključeni su i privreda i građani.

  Najviše je do sada uloženo u energiju vetra – 730 miliona evra: imamo osam vetroparkova, dva se grade, a novi najavljuju. Razvijaju se projekti - elektrana, solarnih, termalnih, na biomasu i gas.

  Sa novoformiranim "Udruženjem za obnovljivu energiju Srbije" potpisan je sporazum koji će ubrzati ulaganja.  

  "Da postignemo i dostignemo našu viziju. A naša vizija je najmanje 40 procenata proizvedene električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije do 2040. godine. Ovaj protok znači i poziv investitorima", rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, prenosi RTS.

  Danijela Isailović, direktorka "Udruženja obnovljivi izvori energije" navodi da treba raditi na promociji zelene energije, ali i na edukaciji građana.

  "Osim povećanja udela obnovljive energije mi ćemo zajedno raditi na edukaciji građana i na promociji zelene energije", navodi Isailovićeva.

  Investitori iz Nemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela, Finske, Belgije zadovoljni su uslovima u našoj zemlji i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj najavljuju podršku zelenim projektima.

  "Oni donose i standarde Evropske unije. A zašto je to važno? Zato što Srbija radi sve da uđe u Evropsku uniju. I jeste na evropskom putu, a jako važna oblast za njeno pristupanje je svakako oblast klimatskih promena i energetike i zelene ekonomije", navodi Kuna Adam, ambasador Belgije u Srbiji.

  "Proleće 2021. donelo je mnoge promene u Srbiji, ne mislim na kovid. EBRD je primetio da se desio jedan veliki klik – pomak. A taj klik je zapravo bio promena brzine Srbije. Za one koji još koriste manuelni proces u vožnji automobila, Srbija je svoju brzinu prebacila u četvrtu. A sa usvajanjem paketa novih zakona, napravila je ogroman korak napred", kaže Žužana Hargitai, direktorka EBRD za Zapadni Balkan.

  Povećanje udela obnovljive energije i unapređenje energetske efikasnost ključni su za otvaranje poglavlja 15 o eneregetici u procesu evrointegracija.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  klima, Zakoni, energetika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga