05:22 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 2720
  Pratite nas

  U Smederevskoj Palanci otvorena je fabrika južnokorejske kompanije „Kjungšin kejbl“ u kojoj će se proizvoditi delovi za baterije električnih vozila visoke tehnologije za evropsko tržište i koja će do kraja 2022. zaposliti 700 radnika.

  Fabrika je izgrađena za nešto manje od šest meseci, u industrijskoj zoni Guberaš, a u pitanju je investicija od 20 miliona evra.

  Otvaranju fabrike prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da fabrike poput ove i nova radna mesta mogu da zadrže mlade ljude u unutrašnjosti Srbije i spreče njihov odlazak u inostranstvo.

  U Smederevskoj Palanci otvorena korejska fabrika „Kjungšin kejbl“
  © Tanjug / TARA RADOVANOVIC
  Fabrika će do kraja 2022. zaposliti 700 radnika.

  Vučić je rekao da ga brine to što se malo dece rađa u mestima kao što je Smederevska Palanka.

  „Odlazak u inostranstvo mladih se smanjuje, ali veoma malo dece se rađa i to moramo da promenimo“, kazao je Vučić tokom obilaska nove fabrike.

  U fabrici trenutno radi 249 zaposlenih, od čega je nešto manje od 200 žena, dodao je Vučić i istakao da njihove plate mnogo znače svakog porodici.

  Vučić je naglasio da je prvi put došao neki korejski investitor, kao i da je njihova ekonomija poznata po inovativnosti.

  Što više korejskih kompanija ovde, biće bolje za Srbiju, rekao je Vučić.

  U Smederevskoj Palanci otvorena korejska fabrika „Kjungšin kejbl“
  © Tanjug / TARA RADOVANOVIC
  „Fabrike poput ove i nova radna mesta mogu da zadrže mlade ljude u unutrašnjosti Srbije i spreče njihov odlazak u inostranstvo“.

  Napomenuo je da je korejski investitor tražio mesto za novu fabriku u Albaniji, Bugarskoj, Turskoj i Srbiji i da se odlučio za našu zemlju.

  Nakon fabrike u Poljskoj, ovo je jedina fabrika u Evropi te kompanije koja ima za cilj da evropskim proizvođačima i dobavljačima baterija za električna vozila isporuči ekološke automobilske komponente.

  Otvaranjem fabrike u Srbiji, kompanija „Kjungšin“ uspostavlja sistem kojim će efikasno odgovoriti na zahteve potrošača i tržišta lokalizujući sektore kao što su istraživanje i razvoj, proizvodnja, prodaja i servis u Evropi, koja je jedno od tri vodeća tržišta u svetu, pored Amerike i Kine.

  Vučić je naglasio da je Srbija dobro mesto za ulaganje i da korejska kompanija izborom naše zemlje nije pogrešila i da će mnogo doprineti Podunavskom okrugu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, celoj Srbiji.

  Zahvalio je korejskom ambasadoru na pomoći i podršci i izrazio uverenje da će u narednom periodu biti još korejskih investicija.

  „Južna Koreja je zemlja od koje možemo mnogo da naučimo, jer je za poslednjih 30 godina, postala ‘azijski tigar’, čudo, i podigla se iz pepela, tako da možemo da se ugledamo na njih, njihovu posvećenost, navike“, poručio je Vučić.

  Kompanija „Kjungšin kejbl Jurop“ je deo „Kjungšin grupe“, čija se postrojenja nalaze u brojnim državama širom sveta, uključujući SAD, Meksiko, Kinu, Poljsku, Južnu Koreju i druge države, preneo je Tanjug.

  Korejska fabrika je osnovana 1974. godine i lider je na korejskom tržištu elektronskih delova za automobilsku industriju.

  Ima godišnji promet od 611 miliona dolara. Radi u osam poslovnih objekata na tri kontinenta širom sveta.

  Tagovi:
  Srbija, fabrika, Južna koreja, Smederevska Palanka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga