17:09 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 1942
  Pratite nas

  Ruska kompanija RŽD Internešnl nedavno je završila građevinske radove na izgradnji najdužeg železničkog vijadukta u Srbiji od tri kilometra u plavnom delu Dunava i prvog tunela bez zastora "Čortanovci", u okviru gradnje brze pruge na deonici Stara Pazova - Novi Sad. Na Jutjubu objavljen je snimak vijadukta i tunela, završenih pre planiranih rokova.

  Kako je kompanija ranije saopštila, pre puštanja u rad vijadukta i tunela (što je planirano za kraj 2021. godine), biće izvedeni radovi na ugradnji kontaktne mreže, gornjeg stroja koloseka. Takođe, biće sprovedena ispitivanja pre puštanja u rad, koja su planirana za jesen.

  Dužina vijadukta je tri kilometra, a visina pojedinih stubova 26 metara, što se može uporediti sa visinom osmospratnice.

  Vijadukt je projektovan na izlazu iz tunela "Čortanovci" ispred Sremskih Karlovaca i proteže se u plavnom delu Dunava. Deo objekta se nalazi na strmom terenu te je stoga bilo izgrađeno 20 zaštitnih konstrukcija protiv klizišta.

  Sa druge strane, tunel "Čortanovci" čine dve paralelne cevi ukupne dužine 2,2 kilometra. Radovi na njegovoj izgradnji odvijali su se neprekidno od septembra 2017. godine i završeni su sedam meseci pre ugovornih rokova, naveo je ruski izvođač radova.

  U tunelu se trenutno odvija polaganje gornjeg stroja koloseka.

  Rok za bezbedno korišćenje tunela koji je određen projektom je najmanje 100 godina.

  Prilikom izgradnje bile su korišćene napredne ruske i međunarodne tehnologije, koje su testirane, između ostalog i prilikom izgradnje olimpijskih objekata u Sočiju.

  Nakon završetka svih radova u skladu sa projektom, putnički vozovi će na deonici brze pruge Stara Pazova - Novi Sad moći da razvijaju brzinu do 200 kilometara na čas, a teretni do 130 kilometara na čas.

  Pomenuta deonica deo je šireg projekta izgradnje brze pruge na potezu Beograd-Novi Sad-Subotica-Budimpešta, a ugovor o nabavci tri elektro-motorna voza za brzine od 200 kilometara na sat već je potpisan.

  Ranije je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović naveo da su tri elektro-voza nabavljena po ceni od oko 62,2 miliona evra.

  Radi se, objasnio je, o tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora, koje nose oznaku Štadler JIŠ 200. 

  Zasad je planirnao da vozovi saobraćaju na brzoj pruzi Beograd -– Novi Sad, koju trenutno rade ruski i kineski partneri, sa domaćim podizvođačima. 

  "Očekujem i da već u februaru sledeće godine uspostavimo komercijalnu liniju do Novog Sada", rekao je Momirović.

  Takođe, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ovaj potez vozom će se prelaziti za pola sata i po ceni od 1.000 dinara, podseća B92.

  Tagovi:
  RŽD Internešnl
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga