21:47 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 237
  Pratite nas

  Digitalna transformacija nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća kroz uvođenje novog IT sistema omogućiće veću kontrolu Ministarstva privrede nad ovim preduzećima i lakše upravljanje fiskalnim rizikom koji proizilazi iz njihovog rada, rečeno je na sastanku ministarke privrede Anđelke Atanasković i Ursa Šmida, ambasadora Švajcarske u Srbiji.

  Kako je saopšteno iz Ministarstva privrede, ovo je jedna od novina u okviru druge faze Projekata reforme lokalnih finansija (RELOF) koji se sprovodi uz podršku Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove.

  Naime, u okviru komponente „Unapređenje nadzora nad fiskalnim rizicima jedinica lokalne samouprave“ Projekat RELOF 2, u saradnji sa lokalnim samoupravama i Ministarstvom privrede, radi se na procesu digitalne transformacije nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća kroz uvođenje novog IT sistema, prenosi B92.

  Ovaj sistem omogućiće elektronsku komunikaciju između osnivača i javnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave i Ministarstva privrede, kao i elektronsko podnošenje izveštaja i izradu odgovarajućih analiza kako bi uspešno upravljali fiskalnim rizikom koji proizilazi iz njihovog rada.

  Razgovaralo se i o unapređenju ekonomske saradnje dveju zemalja a Atanasković je istakla da u Srbiji ima 574 aktivnih firmi čiji su većinski vlasnici državljani Švajcarske.

  „Ekonomski odnosi Srbije i Švajcarske mogu se oceniti kao tradicionalno dobri i raznovrsni, budući da obuhvataju sve aspekte privredne saradnje, ali ima prostora za njihovo unapređenje“, rekla je ona.

  Osvrnula se i na trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji i istakla značaj imunizacije stanovništva za rast i razvoj privrede.

  Ambasador Šmid se saglasio da su trgovinski odnosi Srbije i Švajcarske dobri, ali da ima dosta potencijala za unapređenje.

  Prema njegovim rečima, dinamika investicija je dobra, a saradnja u velikom broju oblasti na visokom nivou.

  Tagovi:
  Srbija, javna preduzeća, nadzor, IT
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga