04:58 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1828
  Pratite nas

  Ono što najviše zanimati vozače u novom zakonu o energetici jeste činjenica da se pomenutim aktom definišu nove kategorije motornih goriva.

  Naime, kako poručuju iz Ministarstva rudarstva i energetike, nova motorna goriva kao što su utečnjeni prirodni gas i vodonik definišu se kako zbog zahteva tržišta, tako i zbog međunarodno preuzetih obaveza u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte iz saobraćaja.

  „Njihovom definicijom u Zakonu o energetici otvara se mogućnost stavljanja ovih goriva na tržište Republike Srbije ukoliko su usaglašena sa tehničkim i drugim zahtevima“, kažu u resornom ministarstvu.

  Kako dodaju, za građane Republike Srbije je značajno da će snabdevači gorivom imati obavezu smanjenja emisija sa efektom staklene bašte, a što će biti definisano Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

  „Upotreba goriva koje ima niže emisije svakako doprinosi ovom cilju“, zaključuju, prenosi B92.

  Zakon uređuje tržište prirodnog gasa

  Uz to, u oblasti prirodnog gasa stvoren je osnov za implementaciju regulative Evropske unije koja se tiče pre svega efikasnog transporta prirodnog gasa i efikasne integracije transportnog sistema prirodnog gasa Republike Srbije i transportnih sistema regiona usklađivanjem na tehničkom operativnom i komunikacionom nivou.

  „Implementacijom ove regulative olakšava se operativna saradnja između susednih operatora transportnih sistema. Takođe, stvoren je osnov za usklađivanje transportnih tarifa, kao i postupaka za zakup kapaciteta sa važećom evropskom regulativom. Pored toga, uvodi se nova energetska delatnost i novi učesnici na tržištu prirodnog gasa – trgovina prirodnim gasom za snabdevanje na veliko“, napominju.

  U Ministarstvu rudarstva i energetike pojašnjavaju da se ovim dodatno otvara tržište prirodnog gasa na način da privredna društva koja nisu registrovana u Republici Srbiji mogu obavljati ove delatnosti na tržištu Republike Srbije.

  „To je posebno značajno za rad i iskorištavanje postojećih i novih gasovodnih kapaciteta u Republici Srbiji jer omogućava njihov zakup od strane stranog pravnog lica ne samo za potrebe snabdevanja tržišta Republike Srbije, već i tranzita za potrebe snabdevanja potrošača u regionu, kao i za povećanje konkurencije na tržištu Republike Srbije u snabdevanju prirodnim gasom“, zaključuju.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  ekologija, Srbija, cene, saobraćaj, gorivo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga