19:49 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  1261
  Pratite nas

  Povećanje tražnje i deficita ponude može dovesti do globalne nestašice bakra, koja će njegovu cenu vinuti na 20.000 dolara po toni već za četiri godine.

  Zalihe bakra merene u tonama trenutno su na nivoima zabeleženim pre 15 godina i dovoljne su za pokrivanje samo tri nedelje potražnje, navodi Majkl Vidmer, strateg za robna tržišta u drugoj najvećoj američkoj banci - Banci Amerike (BofA), u analizi u koju je Si-En-Bi-Si imao uvid.

  „S tim u vezi, predviđamo deficit na tržištu bakra i dalji pad zaliha ove i naredne godine“, kaže taj analitičar.

  Dodaje da sa zalihama, koje su blizu tačke na kojoj je moguća velika volatilnost vremenskog cenovnog spreda, postoji rizik da spot cena nadmaši terminsku.

  Rast volatilnosti kao rezultat pada zaliha nije bez presedana, ističe Vidmer, navodeći da je nestašica nikla u skladištima Londonske berze metala tokom 2006/07. godine izazvala skok cena nikla za više od 300 odsto.

  BofA procenjuje da će cene bakra skočiti na 13.000 američkih dolara po toni u narednim godinama, nakon što je prošle nedelje dostigla 10.000 dolara, prvi put posle skoro 10 godina.

  „Ako se naša očekivanja o povećanju ponude ovog materijala na sekundarnom, netransparentnom tržištu ne ostvare, zalihe mogu da budu potrošene u naredne tri godine, što bi dovelo do još žešćeg skoka cena „crvenog metala“ na preko 20.000 dolara po toni“, zaključio je Vidmer.

  Visoke cene bakra dodatno podupire slabiji dolar i sve veći zaokret ekonomija ka zelenoj infrastrukturi, smatra Dejvid Nojhauzer, osnivač i generalni direktor američkog hedž fonda Livermor Partners.

  „Mislim da je bakar „nova nafta“ i da u narednih pet do deset godina ima neverovatne izglede s potencijalom da dostigne 20.000 dolara po metričkoj toni“, rekao je Nojhauzer za CNBC.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Banka Amerike, nafta, cene, bakar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga