04:16 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 682
  Pratite nas

  „Od Nove godine ’Srbijagas‘ je kroz novi gasovod isporučio nepunu milijardu kubnih metara gasa i nijedan problem nije imao s pritiscima, količinama niti s bilo čime na sistemu. U ovom momentu sva 403 kilometra gasovoda praktično su završena i u toku je spajanje s gasovodima u Mađarskoj“, rekao je za Sputnjik Dušan Bajatović, direktor JP „Srbijagas“.

  Bajatović se danas sastao s ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocanom-Harčenkom, koji je istakao da je sprovođenje gasa kroz Srbiju do Mađarske korak od istorijskog značaja za razvoj zemlje, socijalnu sferu i privredu, jer time naša država postaje tranzitna zemlja za isporuku gasa.

  Gasovod kroz Srbiju do Mađarske
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Gasovod kroz Srbiju do Mađarske

  Gas kroz Srbiju za Mađarsku do 1. oktobra

  Govoreći o magistralnom gasovodu „Balkanski tok“, kojim se ruski gas doprema preko Turske i Bugarske u Srbiju, direktor „Srbijagasa“ je kazao da očekuje da kompresorska stanica bude izgrađena do 15. jula, čime bi sve ugovorne obaveze bile ispunjene kako je i predviđeno.

  „Očekujemo da će najkasnije 1. oktobra prve količine gasa, nakon sprovođenja ’oupen sizon‘ procedure od strane naših mađarskih kolega, poteći i u Mađarsku“, rekao je Bajatović.

  Kako je istakao, najvažnije je to što je urađena diversifikacija, odnosno što je uspostavljen pravac snabdevanja od Crnog mora, preko Turske  i Bugarske, do Srbije, odakle će gas ići u Mađarsku.

  „To je potpuno novi izvor. To nije gas iz istih nalazišta i to je prvo što treba shvatiti. Oslobodili smo pravac potencijalno iz Severnog toka 1 i, nadam se, Severnog toka 2 ili sa Jamala ili nekog evropskog nalazišta i time smo otvorili ulaz sa Horgoša. Što se tiče hidrauličkih parametara, pritisaka koje dobijamo na našim gasovodima, koje postiže srpski sistem, jer imamo tri izlaza, kod Paraćina, Pančeva i Zrenjanina, mi ćemo značajno bolje raditi“, napomenuo je Bajatović.

  Gasovod u Republici Srpskoj

  Na pitanje šta se dešava sa krakom gasovoda koji će proći u Republiku Srpsku, Bajatović je odgovorio da je s preduzećem „Gas Res“ potpisan dogovor o saradnji, kojim je utvrđeno da će „Srbijagas“ toj firmi pomoći u projektovanju i izradi ekonomske studije.

  „Prošle nedelje su bili razgovori u Banja Luci na nivou rukovodstava Republike Srbije, predsednika Vučića, i Republike Srpske, Milorada Dodika. To je pitanje koje će u skorije vreme biti rešavano. Postojanje gasovoda je jednako mogućnosti razvoja i to nije nikakvo političko pitanje zato što taj gas nije namnjen samo Srbima, nego i Srbima koji žive na teritoriji Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH“, poručio je Bajatović.

  Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocanom-Harčenkom
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocanom-Harčenkom

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Dušan Bajatović, Srbijagas, gasovod, gas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga