12:10 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 316
  Pratite nas

  Finansijski ugovor za projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad-Bugarska potpisali su u Vladi Srbije ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlov.

  Mali je na konferenciji za novinare istakao da je taj projekat izuzetno važan za građane Srbije, kao i da je jedan od šest prioritetnih projekata koje je EU definisala kada je reč o energetskoj povezanosti Centralne i Istočne Evrope.

  „Ovaj gasni interkonektor će nam obezbediti ne samo sigurno snabdevanje gasom, već i dovoljne količine gasa za privredu i domaćinstava, a svesni smo da se naša privreda ubrzano razvija i da joj je neophodno sve više gasa“, rekao je Mali.

  Ministar finansija je kazao da je projekat značajan i zbog diverzifikacije rute od kojih Srbija dobija gas, odnosno da osim dobijanja gasa preko Mađarske, završetkom tog projekta imaće i drugu rutu.

  Podsetio je da je taj projekat i deo investicionog plana „Srbija2025“ i da je, između ostalog, važan u borbi za čistiju životnu sredinu, kao i da će doprineti rastu naše ekonomije i BDP-a.

  Vrednost projekta gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, prema proceni EIB-a, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP „Srbijagas“.

  Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

  Za bespovratnu pomoć od 49,6 miliona evra za finansiranje tog projekta potpisan je sporazum u decembru 2018. između Vlade Srbije i Evropske komisije.

  Naime, 11. januara ove godine raspisan je javni poziv za izbor nadzora na projektu gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, što je bio prvi korak u pripremi za početak izgradnje novog gasovoda.

  Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, raspisao je u martu tender za radove na izgradnji tog gasnog interkonektora.

  Kako je navedeno u tenderu, radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš-Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

  Cev za gas biće dugačka oko 109 kilometara, veličine je DN700 i imaće radni pritisak od 55 bara.

  Početak gradnje se očekuje krajem ove godine, a planirani kapacitet gasovoda Niš-Dimitrovgrad je 1,8 milijardi kubika godišnje, u planu je da bude operativan 2023. godine.

  Realizacijom projekta obezbeđuje se diverzifikacija pravaca i izvora snabdevanja gasom, što će značiti veću sigurnost snabdevanja Srbije i regiona i omogućiti dalji razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji, preneo je Tanjug.

  Ideja izgradnje gasne interkonekcije radi diverzifikacije pravaca i snabdevača gasom postoji već gotovo tri decenije, a Sporazum o izgradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

  Tagovi:
  ugovor, gas, Bugarska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga