04:53 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  11288
  Pratite nas

  Najnoviji američki predlog o minimalnom globalnom porezu za preduzeća od 15 procenata pomoći će da se napravi prodor ka postizanju sporazuma na međunarodnom nivou ovog leta, izjavio je danas nemački ministar finansija Olaf Šolc.

  "Ovo je zaista veliki napredak", rekao je Šolc novinarima uoči početka razgovora sa drugim ministrima finansija evrozone u Lisabonu, izveštava Rojters.

  Ističući potrebu za postizanjem jednog takvog sporazuma, nemački ministar je izrazio uverenje da će se to "sada desiti".

  Američko Ministarstvo finansija je objavilo da je spremno da prihvati stopu globalnog minimalnog poreza na korporativnu dobit od najmanje 15 odsto, koja je znatno niža od predloženog minimuma od 21 odsto za multinacionalne kompanije u SAD.

  Ministarstvo je saopštilo da je taj predlog iznelo u četvrtak tokom sastanka upravne grupe Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja se bavi pitanjem poreza, erozije baze poreskih obveznika i preusmeravanjima profita. To telo ima za cilj da se ovog leta postigne sveobuhvatan dogovor o preradi propisa o oporezivanju multinacionalnih korporacija i velikih tehnoloških kompanija kao što su „Alfabet“ i „Gugl“.

  "Ministarstvo je naglasilo da je 15 odsto donji prag za minimalnu globalnu stopu poreza i da treba nastaviti diskusiju s ambicijom da se ta stopa poveća", navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija SAD, preneo je B92.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga