05:59 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 962
  Pratite nas

  Švajcarska vlada je odlučila da odustane od sporazuma sa Evropskom unijom zbog oštrog protivljenja u zemlji prema tom aktu koji bi pojednostavio i ojačao vezi sa najvećim švajcarskim trgovinskim partnerom.

  Vlada je zaključila da su i dalje ostale značajne razlike između Švajcarske i EU u pogledu ključnih aspekata sporazuma, javio je Rojters.

  „Stoga nisu ispunjeni uslovi za potpisivanje sporazuma“, saopšteno je iz vlade nakon sednice na kojoj je razmatran plan daljih koraka povodom dugotrajnog ćorsokaka sa Briselom.

  „Federalni Savet (vlada) doneo je danas odluku da ne potpiše sporazum i obavestio o toj odluci EU. Time se pregovori o nacrtu InstA (sporazum) okončavaju“, navodi se u saopštenju.

  Dve strane nisu uspele na samitu prošlog meseca da otklone razlike u vezi sa sporazumom koji se fokusira na pet oblasti: slobodno kretanje ljudi, civilno vazduhoplovstvo, kopneni transport, uzajamno priznavanje industrijskih standarda i obrađena poljoprivredna dobra.

  Švajcarska je insistirala na većim ustupcima vezanim za pitanja državne pomoći, radnih propisa i prava građana.

  Udaljavanje od najvećeg trgovinskog partnera bi moglo da poremeti i ugrozi članstvo Švajcarske na zajedničkom evropskom tržištu, ocenjuje britanska agencija, preneo je Tanjug.

  Tagovi:
  sporazum, EU, Švajcarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga