03:29 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  0 1316
  Pratite nas

  Iz Evropske komisije su se pohvalili rezultatima najnovijeg istraživanja Evrobarometar, prema kom je javna podrška evru dosegla dosad najviši nivo.

  Čak 80 odsto ispitanika od njih ukupno 17.700 iz 19 država članica evrozone, prema istraživanju sprovedenom krajem marta, smatra da je evro dobar za EU, a 70 odsto ga smatra dobrim za svoju zemlju.

  Istovremeno, sve veći broj građana podržava i pravila zaokruživanja i ukidanje kovanica od jednog i dva centa, o čemu je nešto ranije sprovedeno i zasebno otvoreno javno savetovanje.

  Iz Evrobarometrovog istraživanja proizilazi da se 67 odsto ili dve trećine javnosti zalaže za ukidanje kovanica od jednog i dva centa obaveznim zaokruživanjem konačnog iznosa kupovine pri plaćanjima gotovinom. Za to postoji većinska podrška u svih 19 država, ističe se u saopštenju.

  Da kovanice od jednog i dva centa nisu korisne, prema otvorenom javnom savetovanju o pravilima zaokruživanja, smatra 72 odsto ispitanika, a gotovo isto toliki postotak smatra da bi trebalo uvesti pravila zaokruživanja na najbližih pet centi.

  Slično važi i za pitanje da li bi pravila zaokruživanja trebalo da budu obavezna i usklađena u evrozoni, preneo je portal Kamatica.

  Inače, evro kao valutu danas koristi oko 342 miliona građana EU, a u pet država evrozone (Finska, Holandija, Irska, Italija i Belgija) sa oko 100 miliona stanovnika već se primenjuju pravila zaokruživanja konačnog iznosa kupovine za plaćanja u gotovini.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga