10:11 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Ekonomija
  Preuzmite kraći link
  2503
  Pratite nas

  Crna Trava, varošica na jugu Srbije postala je pravi srpski poreski raj. U ovom mestu koje ima samo 1.100 stanovnika, registrovano je gotovo 500 preduzeća.

  Crna Trava, varošica koja je decenijama unazad poznata po najboljim neimarima, od skora ima titulu lidera preduzetništva. I iako to mnogima zvuči čudno, jer je reč o malom mestu u kom se stanovnici pretežno bave poljoprivredom za svoje potrebe prava istina ima i svoju drugu stranu.

  U Crnoj Travi, naime, registrovano je oko 500 preduzeća i među njima nema puno građevinskih firmi, što je tradicionalni zanat ovog kraja, već naprotiv - prednjače firme koje se bave visokim tehnologijama, zatim konsultanti, knjigovodstvene agencije, prevodioci...

  Mala opština na jugoistoku zemlje i najmanja u Srbiji nedavno je postala i predmet ozbiljne analize kada je privreda u pitanju. Rezultat istraživanja Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) na kraju je bio da je Crna Trava opština kojoj pripada titula za lidera preduzetništva u 2020.

  Ova varošica uspela je da privuče tačno 473 firme, što imajući u vidu broj stanovnika koji u njoj žive, znači da je na dva čoveka došlo po jedno preduzeće. Ali, istina je potpuno drugačija. U Crnoj Travi, naime, najmanje je firmi iz Crne Trave, i mnogo ih je više iz drugih velikih gradova - Beograda, Kragujevca, Leskovca... Prema podacima APR u 2016. su osnovane 44 preduzetničke radnje, u 2019. čak 150.

  I svi oni, razmišljajući o registrovanju biznisa u ovoj varošici imali su isti cilj - kako da prođu što jeftinije i kako da im ostane što više zarade ili u prevodu kako da državi plate što manje poreza, a da na kraju opet bude sve legalno.

  Računica je sledeća - u Crnoj Travi manje su lokalne takse, nadoknade, ali i mesečni paušal koji je najveća stavka mnogih preduzetnika i paušalaca.

  Opština ne daje subvencije i direktne novčane olakšice, ali je manji porez zbog manje prosečne zarade u opštini razlog zašto su se do prošle godine u ovoj varošici masovno registrovali vlasnici IT firmi ili slične delatnosti čiji su vlasnici zapravo radili iz kancelarija u velikim gradovima po Srbiji.

  Poreski kalkulator daje vrlo jasnu računicu. Paušalac sa Zvezdare u Beogradu mesečno državi daje za porez u proseku oko 25.000 dinara, a njegov kolega u Crnoj Travi i upola manje. Na godišnjem nivou to bi bila ušteda od čisto 1.000 evra samo na paušalu, što je za malog preduzetnika i više nego dovoljno!

  Podsetimo, paušalcima se visina poreza utvrđuje na osnovu delatnosti, ali i prosečne zarade u opštini na kojoj su registrovali firmu. Prošle godine, treba reći došlo je i do promena za pojedine delatnosti, pa se sada za programere ne uzima prosek zarade iz lokalne samouprave, već samo republički, bez obzira gde su registrovani. Staro pravilo ipak važi za mnoge druge delatnosti.

  I cela ova priča znači i Crnoj Travi. Od paušalaca „pridošlica“ godišnje naplate i po 8 miliona dinara poreza i doprinosa. Ove godine plan je mnogo obimniji, a više para po ovom osnovu znači i više para za razvoj ove nerazvijene opštine na jugu zemlje, piše „Blic“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crna Trava
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga