12:40 18 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 02
  Pratite nas

  Engleska vojska najavila je da će formirati specijalnu jedinicu „Fejsbuk ratnika“, koji su obučeni da koriste društvene mreže za uticaj na svest ljudi.

  Pojavljivanjem društvenih mreža, Internet se polako, ali sigurno pretvorio u veliko ratno polje u kojima milioni korisnika umesto oružja koriste infomraciju za neutralisanje svojih protivnika. Prevlast na Internetu imaju oni koji su se organizovali i koji sistematično plasiraju željenu informaciju i samim tim prave svoju verziju istine.

  S tim u vezi, Engleska vojska najavila je da će formirati specijalnu jedinicu „Fejsbuk ratnika“, koji su obučeni da koriste društvene mreže za uticaj na svest ljudi. Prateći primer Izraela, SAD i Ukrajine, Engleska će od aprila ove godine dobiti novu 77. brigadu, koja će biti bazirana u Hermitedžu, u grofoviji Bekršir, navodi list Gardijan.

  Kako piše list, u sastavu jedinice biće uključeno 1.500 specijalista iz psihologije koji će biti angažovani u takozvanim „nesmrtonosim vojnim operacijama“. Osnovni zadatak ove jedinice biće da besprekidno kontroliše protok informacija na društvenim mrežama, kao što su Fejsbuk, Tviter, Jutjub i Instagram, i utiče na način koji odgovara politici Ujedinjenog Kraljevstva.

  Gardijan navodi da je potreba za formiranjem „Fejsbuk brigade“ usko povezana sa najnovijim operacijama protiv Talibana u Avganistanu, dešavanjima na istoku Ukrajine, kao i agresije radikalnih islamista u Iraku i Siriji i predstavlja odgovor Islamskoj državi koja vrbuje pristalice i prikuplja finansijska sredstva putem društvenih mreža. 

  Što se tiče Izraela, njene vojne snage su prisutne na Internetu još od 2008. godine i aktivna je na 30 različitih platformi i na šest jezika. Sa druge strane, ministar informisanja Ukrajine Jurij Stec izjavio je da je u planu da se oformi koordinacioni centar blogera, koji bi se isključivo bavili rasprostranjenjem istinitih informacija vezanih za dešavanja na istoku Ukrajine.

   

  Tagovi:
  Facebook, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga