23:20 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 52
  Pratite nas

  Žan-Mari le Pen je ponovo izazvao polemiku u Francuskoj izjavama koje su dovele u nepriliku njegovu ćerku Marin le Pen, predsednicu radikalne desničarske stranke Nacionalni front.

  „Nikada nisam smatrao da je maršal Peten izdajnik“ i „gasne komore su detalj (Drugog svetskog rata)“, izjavio je Le Pen, počasni predsednik Nacionalnog fronta, u intervjuu nedeljniku ekstremne desnice „Riverol“, vraćajući se na teme koje su obeležile njegovu političku karijeru.

  Filip Peten bio je premijer Francuske za vreme okupacije, nakon što je potpisao primirje sa Nemačkom.

  Na pitanje kakve su šanse Francuske i Evrope da se odupru dekadenciji, Žan-Mari le Pen je odgovorio da je potrebno spasiti svet belaca, kao i da Francusku „vode imigranti na svim nivoima“.

  „Vals je Francuz trideset godina, a ja sam Francuz hiljadu godina. Koja je vezanost Valsa za Francusku“, rekao je osamdesetsedmogodišnji Žan-Mari le Pen o premijeru Manuelu Valsu, koji mu je jedna od omiljenih meta.

  Ove izjave su snažno odjeknule u partiji koja se trudi da se predstavi kao republikanska alternativa vodećim snagama na francuskoj političkoj sceni. Marin le Pen se ogradila od izjava svog oca i prvi put zapretila da mu neće dozvoliti da se kandiduje za regionalnog predstavnika.

  Potpredsednik Nacionalnog fronta, Luj Alio, izjavio je da su nesporazumi sa Žan-Marijem le Penom nepremostivi.

  Uloga Žan-Marija le Pena u ovoj partiji, čiji uticaj u Francuskoj raste, marginalizovana je poslednjih godina, ali on i dalje ima mnogo pristalica.

  Tagovi:
  raskol, Nacionalni front, Manuel Vals, Žan Mari Le Pen, Marin Le Pen, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga