20:47 25 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 224
  Pratite nas

  Na dramu sa migrantima koja se odvija na Mediteranu Evropska unija je odgovorila represivnim merama. To je rezultat vanrednog samita na kome su se u četvrtak okupili šefovi država i vlada 28 zemalja-članica.

  Evropska komisija namerava da sprovede vojnu operaciju kako bi „identifikovala, zaplenila i uništila brodove“ za prevoz migranata sa afričke na evropsku obalu.

  Ovaj predlog nije u skladu sa međunarodnim pravom, zbog čega Evropljani žele da dobiju odobrenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Francuski predsednik Fransoa Oland razgovaraće o ovoj mogućnosti sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi francuski „Mond“. Oland se nada da će ubediti ruskog predsednika da ne uloži veto.

  Samit EU je pokazao nedostatak solidarnosti među državama Evropske unije.

  „Voleo bih da smo bili ambiciozniji“, prokomentarisao je Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije.

  Budžet za operaciju kontrole granica Triton biće utrostručen i iznosiće 9 miliona evra mesečno, koliko i budžet operacije italijanske mornarice „Mare nostrum“, koja je zaustavljena u novembru 2015. godine. Za razliku od italijanske operacije čiji je cilj bio spasavanje utopljenih migranata u Mediteranu, operacija koju će voditi evropska agencija za nadzor granica Fronteks imaće defanzivnu funkciju, a njen cilj će biti odbrana granica. U ovim operacijama učestvovaće Velika Britanija, Nemačka, Belgija i Francuska. Brodovi Velike Britanije, koja nije članica Fronteksa, kretaće se u zoni između libijske i italijanske granice.

  Migranti koji prežive prelazak preko Mediterana i dođu do Italije biće vraćeni u najvećem broju kao ilegalni imigranti. Evropska unija razmatra finansijsku pomoć Egiptu, Tunisu, Sudanu, Nigeriji i Maliju od kojih se očekuje da pristanu na sporazum o readmisiji koji bi omogućio brži povratak nepoželjnih migranata na njihovu teritoriju.

  Organizacija Amnesti internešnel je poručila da se EU odlučila za jedan od najgorih scenarija koji je daleko od njihovog poziva da se hitno sprovede spasilačka operacija velikih razmera.

  Tagovi:
  vojni brodovi, ilegalni migranti, EU, Amnesti internešnal, SB UN, Žan-Klod Junker, Fransoa Oland, Vladimir Putin, Brisel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga