05:07 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 321
  Pratite nas

  Rusija neće učestvovati na letnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Helsinkiju, izjavio je predsednik Državne dume Ruske Federacije Sergej Nariškin, koji je ocenio da je nedopustivo da se umanjuje nivo ruske delegacije u tom telu.

  Nariškin je izjavio da je dobio pismo od predsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilkija Kanervija s pozivom da učestvuje u radu skupštine, ali da Ruska Federacija neće promeniti odluku da ne putuje u Finsku. 

  „Dobio sam pismo od predsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a. On me poziva da učestvujem u radu Parlamentarne skupštine, ali naš odgovor je jednoznačan: smatramo da je nedopustivo da se umanjuje nivo ruske delegacije na sesiji Parlamentarne skupštine“, rekao je Nariškin novinarima. 

  Finska je odbila da dozvoli ulazak ruskim parlamentarcima koji su pod zapadnim sankcijama, a među kojima je i predsednik Državne dume Sergej Nariškin, zbog čega oni ne mogu da učestvuju u letnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a. Kao odgovor na ovaj korak delegacija Ruske Federacije odlučila je u punom sastavu da ne ide u Helsinki. 

  Prvi zamenik predsednika Odbora za međunarodne poslove Gornjeg doma ruskog parlamenta Vladimir Džabarov kaže da bi država, koja je domaćin međunarodnog foruma takve vrste, trebalo da ignoriše sankcije.

  „Mislim da je to grubo kršenje principa parlamentarizma. U Finskoj smo planirali da učestvujemo na zasedanju ozbiljne međunarodne organizacije, a ne da kupimo finske kobasice", rekao je on.

  On je kao primer izuzetka naveo prošlogodišnju konferenciju OEBS-a u Švajcarskoj, kada su ruski parlamentarci prisustvovali skupu, uprkos sankcijama.

  „Sankcije se tiču privatnih poseta i zabrana ulaska, a kada je reč o međunarodnim skupovima je potpuna besmislica. Osim toga, sankcije su nelegitimne, zato što su uvedene mimo odluke SB UN".

   


  Tagovi:
  sankcije Rusiji, sednica, Parlamentarna skupština OEBS, OEBS, Sergej Nariškin, Finska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga