05:57 10 April 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Francuski ekonomista Toma Piketi, autor bestselera „Kapital u 21. veku“ koji je prodat u milion i po primeraka, nazvao je predstavnike evrogrupe „usijanim glavama“, optužujući ih da žele da izbace Grčku iz evrozone.

  „Imamo posla sa usijanim glavama. Misle da će disciplinovati, stabilizovati evrozonu izbacivanjem jedne zemlje“, rekao je u intervjuu „Mondu“ ovaj specijalista za pitanja duga i socijalne nejednakosti.

  „To je izuzetno opasna situacija i važno je da se Fransoa Oland izjasni i kaže da će Francuska da stavi veto. Nemoguće je da sprovedu ovakvu odluku ako se Francuska suprotstavi“, smatra Piketi.

  Za profesora na Pariskoj ekonomskoj školi „Francuska mora da se vrati na evropsku scenu mnogo odlučnije nego do sada“.

  „Važno je da kakav god bude ishod referenduma, Evropljani u ponedeljak napokon pristanu da razgovaraju o restrukturiranju grčkog duga“, smatra Piketi.

  „Ako Francuska nastavi da ima metiljav stav, postoji rizik da konzervativci unište Evropu izbacujući jednu zemlju na izuzetno nasilan način, gušeći njenu ekonomiju, što će stvoriti osećaj odbačenosti i otpora u Grčkoj kakav ne možemo da zamislimo“, poručio je slavni ekonomista koji je upozorio da bi ovakav ishod dao krila radikalnoj desnici u Grčkoj i Evropi.    

  Slično:

  Grčka vlada poriče kapitulaciju
  MMF: Zvanično, Grčka nije platila svoj dug
  Uvođenjem drahme Grčka bi ušla u superštednju
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga