11:09 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 200
  Pratite nas

  Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo (TTIP), o kom u tajnosti pregovaraju Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, preti da nas odvede u svet iz knjiga Džordža Orvela, rekla je za Sputnjik modna kreatorka Vivijen Vestvud.

  Čuvena modna kreatorka Vivijen Vestvud rekla je za Sputnjik da se protivi TTIP zbog njegovih „orvelovskih“ tendencija i vela tajne koji okružuje pregovore.

  Vestvudova je članica organizacije „Umetnici protiv TTIP-a“, grupe koja okuplja sve veći broj onih koji žele da podignu nivo svesti o sporazumu koji je na pomolu i implikacijama koje bi on imao za ljude širom Evrope. Ova grupa smatra da bi dogovor mogao da dovede do prebacivanja političke moći sa demokratski odabranih vlada na velike korporacije pod izgovorom smanjivanja „trgovinskih barijera“.

  „Ako posetite sajt Vikiliksa, videćete da ono što se dešava nije samo predloženo partnerstvo između Evrope i Amerike, već Amerika ima i mnoga druga partnerstva, koja pokrivaju gotovo ceo svet. To znači da će neslaganje deliti veći deo sveta“, rekla je Vestvudova.

  Ona je dodala da je „interesantno“ kako ova serija trgovinskih sporazuma ne uključuje Rusiju, Kinu i Brazil. Zbog globalne pokrivenosti sporazumima, pojedinačnim zemljama postaje jako teško da odbiju da budu deo paktova, smatra Vestvudova.

  „Sve to je samo dodatak opasnosti koju predstavlja ovaj orvelovski svet, gde je uvek mora da postoji i neprijatelj. Ali opet, kontrolišeš veći deo sveta, a kontrolišeš i ostatak, time što od njega praviš neprijatelja“, dodala je Vivijen Vestvud.

  Vivijen Vestvud je britanska modna kreatorka i poslovna žena, koja je umnogome zaslužna za uvođenje modernog pank i nju vejv stila svetski trend. Pre dve godine Vestvudova se na modnoj reviji u Londonu pojavila noseći majicu sa natpisom „Ja sam Džulijan Asanž“.    

  Tagovi:
  Umetnici protiv TTIP, Transatlantsko trgovinsko-investiciono partnerstvo (TTIP), Vivijen Vestvud, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga