18:53 09 April 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 240
  Pratite nas

  Politika stezanja kaiša nametnuta Grčkoj je apsurdna s ekonomske tačke gledišta i prava je katastrofa za tu zemlju, ocenio je američki lingvista, filozof i politički aktivista Noam Čomski.

  Grčka kriza - ilustracija
  © Flickr / Rob Williams/Images Money

  Čomski je rekao i da je trebalo da grčki dug bude ili radikalno restrukturiran ili ukinut.

  „Politika stezanja kaiša koja je nametnuta Grčkoj sa ekonomske tačke gledišta je apsurdna i prava je katastrofa za Grčku. Ponašanje ’Trojke‘ je sramotno. Nema sumnje da je njihov cilj da svima daju na znanje da otpor severnim bankama i briselskoj birokratiji neće biti tolerisan i da težnje ka demokratiji i poštovanju narodne volje moraju biti napuštene“, naglasio je Čomski u intervjuu za Politiku.

  Referendum u Grčkoj
  © AFP 2020 / Louisa Gouliamaki

  Čomski je dodao da „sem demonstriranja moći, nema drugog razloga da se nastavi sa sramotnom farsom u kojoj francuske i nemačke banke profitiraju na patnji grčkog naroda“.

  Na pitanje šta bi, po njegovom mišljenju, trebalo uraditi pre nego što je raspisan referendum o nametnutim merama štednje, Čomski je odgovorio da je trebalo da dug bude radikalno restrukturiran ili proglašen nelegitimnim i ukinut.

  Prema njegovom mišljenju, Grcima se sada nudi „bedan izbor između dve bolne alternative“.

  „Možemo se samo nadati da će hrabri otpor Grka podstaći globalnu solidarnost, koja će spasti i njih i druge od okrutne sudbine koju diktiraju trenutni gospodari“, zaključio je Čomski za Politiku.

  Slično:

  Hiljade ljudi na ulicama Atine
  Grčka vlada poriče kapitulaciju
  Grčki referendum — sve je moguće
  Tagovi:
  dugovi, kriza, referendum, ekonomska kriza, EU, evrozona, MMF, Noam Čomski, Brisel, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga