07:26 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1025
  Pratite nas

  Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da je ono što se pre dvadeset godina dogodilo u Srebrenici sramota za Evropu i da je jedini način da se ona prevaziđe rad na prevazilaženju podela, zajedništvu i evropskim integracijama.

  „U Srebrenici je ispisana najmračnija stranica evropske istorije“, rekla je Mogerini u video poruci povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice zločina, dodajući da vreme i reči ne mogu da otklone bol onih koji su izgubili najmilije, ali mogu da podsete na osnovne evropske vrednosti.

  „Moja generacija je sanjala Evropu ujedinjenu u miru, a probudili smo se u najstrašnijem košmaru“, kazala je ona, uz reči da se „u Srebrenici Evropa suočava sa svojom sramotom“.

  „Izneverili smo obećanja utemeljitelja EU da više neće biti rata, ubijanja u ime nacije i rase, da neće biti genocida“, rekla je Mogerinijeva i pozvala na obnovljene napore da se takva tragedija ne ponovi.

  „Hrišćani, muslimani, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, imigranti i starosedeoci: nacionalno čiste države ne donose mir, već samo vode u nove sukobe“, upozorila je ona ističući da EU predstavlja viziju zajedničkog života.

  Mogerini je rekla da je upravo to razlog što EU uprkos krizi podržava proces pomirenja i evropskih integracija Bosne i Hercegovine i celog Zapadnog Balkana.

  „To je jedini način da obezbedimo da moja generacija bude poslednja koja je videla takvu tragediju“, zaključila je ona.

  Bilo je predviđeno da Mogerini ovaj govor održi na komemoraciji u Potočarima, ali je sinoć saopšteno da je morala da otkaže put zbog intenzivnih pregovora o iranskom nuklearnom programu u Beču.

  Tagovi:
  komemoracija, ratni zločini, Federika Mogerini, Srebrenica, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga