08:23 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 61
  Pratite nas

  Parlament Finske je odlučio da ne odobri novu pozajmicu Grčkoj, u trenutku dok ministri finansija evrozone razmatraju grčki predlog o izlasku iz krize.

  Opcija da Grčka izađe iz evrozone prevagnula je nakon što je evroskeptična Partija Finaca, druga po veličini u Parlamentu, zapretila da će srušiti Vladu ako podrži plan pomoći Grčkoj, saopštili su finski mediji.

  Predstavnici Parlamenta su odbili da komentarišu ovaj medijski izveštaj.

  Donald Tusk
  © AFP 2020 / THIERRY CHARLIER

  Finski ministar finansija Aleksander Stub postavio je poruku na Tviteru u kojoj kaže da neće da se izjašnjava o mandatu koji je dobio od parlamentarne grupe Vlade Finske koja odlučuje o toku pregovora sa Grčkom.

  „Mandat nije javni i finska delegacija neće o njemu javno da govori“, poručio je portparol finskih parlamentaraca.

  Većanje ministara evrogrupe u Briselu se odvija u atmosferi veliki tenzija i podela. Stavovi severnih i istočnih zemalja članica su sve oštriji kada je reč o prihvatanju plana reformi koji je ponudila Grčka u zamenu za program pomoći kako bi izbegla bankrot i izlazak iz evrozone.

  Lider Partije Finaca Timo Soini, koji je i ministar spoljnih poslova, otvoreno se zalaže za „Gregzit“, odnosno izlazak Grčke iz evrozone.

  Finska je jedna od nekoliko zemalja Evropske unije čiji nacionalni Parlamenti su pozvani da se izjasne o potpisivanju sporazuma sa Grčkom.

  Ministri evrogrupe u subotu nisu doneli konačnu odluku o tome da li će predlog levičarske Vlade Grčke Aleksisa Ciprasa biti prihvaćen.

  Nemačka delegacija je saopštila da su pregovori bili „izuzetno teški“, a nemački ministar finansija je sastavio „interni dokument“ u kome se predlaže da Grčka napusti evrozonu na pet godina ukoliko ne uspe da ispuni plan reformi u zamenu za zajam.

  Tagovi:
  grčka kriza, evrozona, EU, parlament Finske, Aleksandar Stub, Timo Soini, Finska, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga