05:27 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1311
  Pratite nas

  Grčka se borila do kraja za sporazum sa kreditorima koji će omogućiti zemlji da stane na noge. Opasnost da se Grčka nađe van evrozone ostaje u prošlosti, izjavio je premijer Grčke Aleksis Cipras, nakon završetka samita šefova država evrozone.

  „Vodili smo žestoku borbu. Borili smo se do kraja za najbolji sporazum koji će omogućiti zemlji da stane na noge. Odluka će sačuvati Grčkoj uslove finansijske stabilnosti. U njoj se nalaze uslovi za obnovu ekonomije“, rekao je Cipras.

  „Njegova realizacija će biti teška. Mere će neizbežno stvoriti krizne trendove. Ipak, razvojni paket, restrukturizacija duga i finansiranje u naredne tri godine stvoriće kod investitora osećaj da je Gregzit ostao u prošlosti“, izjavio je premijer.

  Prema njegovim rečima, sporazum je težak, ali se uspelo izbeći iznošenje državne imovine u inostranstvo, finansijsko gušenje i krah finansijskog sistema.

  „Uspeli smo da dobijemo restrukturizaciju duga i finansiranje u srednjoročnoj perspektivi“, rekao je Cipras.

  „Nastavićemo borbu za povratak izgubljenog nacionalnog suvereniteta. Smatram da većina ljudi podržava napore povratka napretku“, rekao je Cipras.

  Prema njegovim rečima, da se sve završi, potrebno je voditi isto takvu oštru borbu.

  Tagovi:
  dug, Aleksis Cipras, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga