22:35 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 311
  Pratite nas

  Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis smatra da će Grčkoj posle postizanja dogovora o novom paketu pomoći sa kreditorima biti samo gore.

  „Nadam se da će naša Vlada istrajati na resktrukturiranju duga, ali ne vidim kako će nemački ministar finansija (Volfgang Šojble) ikada to potpisati. Ako potpiše, to će biti čudo“, izjavio je Varufakis u intervjuu za „Nju stejtsmen“.

  Sastanak evropskih lidera u Briselu zbog duga Grčke
  © AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

  Varufakis je ocenio da su uslovi koje je Grčka prihvatila u zamenu za novi paket pomoći apsolutno nemogući.

  „To je ona vrsta predloga koju date drugoj strani kada ne želite da postignete sporazum“, rekao je Varufakis.

  „Ova zemlja mora da prestane da se pretvara, moramo da prestanemo da uzimamo nove kredite praveći se da smo time rešili problem, kada smo svoj dug načinili još manje održivim uz mere dodatne štednje, koja dodatno urušava ekonomiju i vodi u humanitarnu krizu“, kazao je on.

  Varufakis, koji je svoje povlačenje sa mesta ministra finansija opravdao „saznanjima da će to pomoći Ciprasu u pregovorima“, najavio je i autorski tekst za nemački „Cajt“ u kome je optužio Šojblea da je već zacrtao izlazak Grčke iz evrozone.

  Veoma zategnut odnos Varufakisa i Šojblea nijedna strana nikada nije skrivala od javnosti, a grčki profesor ekonomije sada kaže da mu je lično Šojble rekao da je Gregzit važan deo plana nemačkog ministra finasija za Evropu.

  „Nisam pisao ovaj članak kao grčki političar koji kritikuje način na koji nemačka štampa ocrnjuje naše razumne predloge, koji kritikuje odbijanje Berlina da ozbiljno razmotri naš umereni plan restrukturiranja dugova, koji kritikuje odluku evrogroupe da da zeleno svetlo ECB da zatvori naše banke. Pisao sam ovaj članak kao Evropljanin koji posmatra kako se razvija poseban plan za Evropu — plan doktora Šojblea“, naveo je Varufakis.

  Kako je dodao, u članku koji će biti objavljen u četvrtak, postavljaju se dva pitanja čitaocima „Cajta“: „Da li je ovo Plan koji vi odobravate?“ i „Da li smatrate da je plan dobar za Evropu?“

  Grčka i lideri Evropske Unije postigli su jutros dogovor o merama koje Grčka treba da preduzme u zamenu za novi trogodišnji paket pomoći toj zemlji vredan 86 milijardi evra.

  Tagovi:
  gregzit, grčka kriza, Evrogrupa, plan, EU, Trojka, Volfgang Šojble, Janis Varufakis, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga