13:55 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 210
  Pratite nas

  Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis uporedio je sporazum koji je Atina bila prinuđena da potpiše sa zajmodavcima sa Sporazumom u Versaju 1919. godine koji je, prema rasprostranjenoj interpretaciji, doveo do kraha nemačke Vajmarske republike i bio uvod u Drugi svetski rat.

  „Ovo nema veze sa ekonomijom, niti sa postavljanjem Grčke na kolosek oporavka", rekao je Varufakis australijskom televizijskom kanalu ABC.

  Sporazum sa zajmodavcima koji je Atina potpisala u ponedeljak nazvao je „neodrživim". On podrazumeva pozajmicu Grčkoj od oko 86 milijardi evra u zamenu za drakonske mere štednje. Atina je pristala da proda državnu imovinu u vrednosti od 50 milijardi evra. Novac će ući u fond pod nadzorom kreditora, a polovina sredstava će biti iskorišćena za dokapitalizaciju grčkih banaka, dok će se ostalih 25 milijardi evra otići za isplatu grčkog duga.

  „Ovo je novi Versajski sporazum koji ponovo proganja Evropu i premijer (Aleksis Cipras) to zna. Zna da je proklet ako ga prihvati i da je proklet ako ga ne prihvati", poručio je bivši ministar finansija.

  Pobednice u Prvom svetskom ratu su Versajskim sporazumom obavezale Nemačku da plati  ratnu odštetu koja je u prvo vreme procenjena na 269 milijardi maraka, a 1921. godine na 132 milijarde maraka. Nerealno velika odšteta protumačena je kao namera da se Nemačka kazni, kao što se sadašnji sporazum Grčke sa zajmodavcima tumači kao kažnjavanje Atine.

  Tagovi:
  EU, Janis Varufakis, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga