21:13 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Grčki parlament usvojio je rano jutros predlog zakona o drugom setu reformi koje su nužne da bi se pokrenuli pregovori o trećem paketu međunarodne pomoći Atini, a glasanje je iznelo na videlo duboke podele u vladajućoj Sirizi, mada je bivši ministar finansija Janis Varufakis ovog puta glasao za.

  Za nacrt zakona glasalo je 230 od ukupno 298 poslanika grčkog parlamenta, a od 63 koji su bili protiv, 31 ih je bilo iz redova Sirize, dok je pet poslanika bilo uzdržano, javila je grčka agencija ANA.

  Broj poslanika Sirize koji reforme vide kao izdaju platforme protiv štednje koja je njihovu stranku dovela na vlast u januaru i koji su i jutros rekli „ne“ reformama, sada je blago opao sa 38, koliko ih je glasalo protiv prvog seta oštrih mera, ali i dalje čine skoro četvrtinu od ukupnog broja poslanika te partije.

  Međutim, bivši ministar Varufakis, koji je prošle nedelje takođe glasao protiv mera štednje koje su uključile značajno povećanje poreza na prodaju i stupile na snagu u ponedeljak, jutros je glasao za nove reforme, navodi AP.

  Promene u pravnom i bankarskom sektoru izglasane su nakon maratonske rasprave koja je trajala do zore, prenosi AFP.

  Nove reforme se odnose na sistem građanskog pravosuđa, šemu zaštite bankarskih depozita i mere za poboljšanje likvidnosti grčkih banaka, a međunarodni poverioci Atine su ih postavili kao uslov da bi se otpočeli pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj, vrednom oko 85 milijardi evra.

  Mikonos, Grčka
  © Flickr / Andy Beal

  Iako će novi zakon doneti olakšanje premijer Aleksisu Ciprasu, on mu je doneo i značajnu pobunu među poslanicima njegove levičarske partije, po drugi put za nedelju dana.

  Glasanje se smatralo ključnim testom za Ciprasovu vlast nakon što je bio primoran da rekonstruiše kabinet pošto se skoro petina njegovih poslanika pobunila u glasanju za prvi set teških ekonomskih reformi koje zahtevaju kreditori Atine.

  Portparolka Vlade Olga Gerovasili je priznala da se Vlada suočava sa „političkim problemom“ i navela da će biti primenjene „planirane procedure" kako bi se on rešio, mada nije želela da kaže da li će buntovnici biti izbačeni iz stranke.

  „Podela među predstavnicima parlamentarne većine je očita“, rekla je ona novinarima posle glasanja.

  Iako se Cipras lično visoko kotira u anketama što se popularnosti tiče, analitičari veruju da će duboke podele unutar Sirize, verovatno, primorati Vladu da sazove prevremene izbore.

  Paket mukotrpnih reformi izazvao juče žustru petočasovnu debatu u kojoj su se poslanici sukobili oko brojnih pitanja, od marksizma do podmornica, a predsednica parlamenta je uporedila sporazum sa poveriocima sa „prevratom“.

  U vatrenom govoru pred poslanicima, Cipras je istakao da zemlja mora da se suoči sa „novim okolnostima“ te da je sporazum rezultat „teškog kompromisa“ sa kreditorima Grčke — Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, kao i da je neophodan kako Grčka ne bi izašla iz evrozone.

  Tokom rasprave u parlamentu, oko 9.000 ljudi okupilo se juče na demonstracijama u dva navrata ispred skupštine, a skupove su organizovali Komunistička partija i sindikat javnih službenika.

  Ubrzo nakon glasanja u parlamentu, kako se očekuje, trebalo bi da počnu i pregovori sa kreditorima.

  Grčka Vlada je, nakon što je u utorak dostavila parlamentu predlog zakona o drugom setu reformi, saopštila da do 20. avgusta želi da finalizuje sporazum sa međunarodnim kreditorima o dobijanju trećeg paketa pomoći.

  Tagovi:
  glasanje, izbori, reforme, Trojka, parlament Grčke, Siriza, Janis Varufakis, Aleksis Cipras, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga