13:04 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 05
  Pratite nas

  Grčka je uputila zvaničan zahtev Međunarodnom monetarnom fondu za dobijanje novog zajma, i to u trenutku kada su zvaničnici grčke vlade u više navrata ponovili da će tokom dana u Atini početi pregovori sa kreditorima o odobravanju 86 milijardi evra vrednog paketa pomoći Grčkoj.

  „Želeli bi da vas obavestimo da tražimo novi zajam od Međunarodnog monetarnog fonda“, napisao je ministar finansija Grčke Euklid Cakalotos direktorki MMF-a, Kristin Lagard.

  Predstavnici evropskih kreditnih institucija su doputovali u Atinu radi pokretanja razgovora o trećem paketu pomoći Grčkoj.

  Mikonos, Grčka
  © Flickr / Andy Beal

  Očekuje se da će se zvaničnici grčke vlade sastati sa predstavnicima evropskih kreditora, što će, kako navodi Bi-Bi-Si, predstavljati njihove prve pregovore na visokom nivou u Atini otkako je grčki premijer Aleksis Cipras u januaru imenovan za premijera.

  Poseta delegacije evropskih institucija usledila je nakon što su poslanici grčkog parlamenta usvojili nove uslove kreditora, ali je i dalje nejasno da li će se predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda pridružiti pregovorima o predloženom paketu pomoći Atini u vrednosti od 86 milijardi evra.

  Evrocenti pored Grčke zastave
  © REUTERS / Dado Ruvic

  MMF želi da grčki teret duga bude smanjen na održiviji nivo, ali je takav predlog Fonda naišao na protivljenje evropskih partnera.
  Procenjuje se da će pregovori o paketu pomoći trajati mesec dana.

  Stroga kontrola kapitala, uvedena u Grčkoj krajem juna, ostaje na snazi radi sprečavanja odliva sredstava iz oslabljenih grčkih banaka.    

  Slično:

  MMF nikada ne dolazi sam
  Lavrov: Došlo vreme da se reformiše MMF
  Grčka kriza neće uticati na BRIKS
  Tagovi:
  kriza, zajam, razgovori, kreditori, dug, Aleksis Cipras, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga