06:06 27 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1034
  Pratite nas

  Nemačka šalje vojnike i vojnu opremu u Litvaniju i Poljsku kao deo NATO snaga za brzo reagovanje. Ovim simboličnim postupkom, Alijansa Rusiji demonstrira svoju „snagu" koju može da iskoristi u bilo kom trenutku, piše austrijski časopis „Kontra“.

  Nemački Bundesver poslao je vojnike na „istočni NATO front“, piše ovaj austrijski list. Čak je i ako je razmeštanje nekoliko stotina nemačkih vojnika na granicu sa Rusijom bio simboličan potez, jasno se može tumačiti kao znak da Severnoatlantska vojna alijansa želi dalje proširenje, tvrdi autor članka u „Kontri“.

  Barak Obama i Angela Merkel
  © AFP 2020 / MICHAEL KAPPELER

  Stotinu pedeset nemačkih vojnika iz 292. pešadijskog bataljona premešteno je u Letoniju zajedno sa oklopnim vozilima na tri meseca. Zvaničan razlog ovog premeštanja su „edukacija i trening“, izveštava časopis.

  Nemački Bundesver je takođe potvrdio da će se bataljon nemačke mehanizovane pešadije pridružiti poljskoj armiji. Do 2021. godine, 700 vojnika i 44 oklopna tranportera biće potpuno integrisani u Oružane snage Poljske.

  To znači da će se Istočna Evropa suočiti sa prilivom približno hiljadu nemačkih vojnika, čiji će zadatak biti da zastraše Rusiju time što će predstavljati stalnu pretnju zbog mogućnosti eventualnog napada.

  „Da li Nemci to zaista žele?“, pita se začuđeno austrijski novinar. Zasad njegovo pitanje ostaje retoričko.

  Tagovi:
  istočni front, Kontra, NATO, Austrija, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga