00:56 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 010
  Pratite nas

  Atina i njeni međunarodni kreditori postigli su jutros dogovor o trećem paketu finansijske pomoći, čime Grčka izbegava bankrot i ostaje u evrozoni.

  „Sporazum je postignut. Trenutno se pregovara o nekim sitnim detaljima“, izjavio je neimenovni zvaničnik Ministarstva finansija Grčke posle maratonskih pregovora tokom noći u Atini, preneo je Rojters.

  Zvaničnici Grčke su se i nadali da će do danas postići sporazum sa poveriocima, koji će biti poslat na odobrenje Parlamentu u Atini do 18. avgusta.

  U pregovorima o novom paketu pomoći su učestvovali grčki ministri finansija i ekonomije Euklid Cakalotos i Jorgos Statakis i predstavnici Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropskog stabilizacionog mehanizma.

  Atini se žurilo da završi sporazum o novom programu o približno 86 milijardi evra do utorka kako bi dobila prvu tranšu do 20. avgusta, kada se suočava sa plaćanjem duga Evropskoj centralnoj banci.

  Ukoliko nacrt memoranduma o razumevanju i ponovljena analiza održivosti grčkog duga budu spremni kao što  je predviđeno planom, očekuje se da će ih Vlada Grčke i Parlament odobriti do četvrtka, što bi otvorilo put za sednicu ministara finansija evrozone u petak.

   

  Slično:

  Moj prijatelj Cipras ponekad se nervira zbog mene
  Varufakis: Španija bi mogla da postane kao Grčka
  CK Sirize zakazao kongres u septembru
  Cipras: Zbog buntovnika u Sirizi mogući prevremeni izbori
  U Grčkoj pripremano nasilno zauzimanje Centralne banke
  Tagovi:
  bankrot, kreditori, sporazum, evrozona, Kredit, MMF, Atina, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga