11:32 04 April 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 41
  Pratite nas

  Stotine sirijskih izbeglica su jutros na grčkom ostrvu Kos počele da se ukrcavaju na putnički brod „Elefterios Venizelos“, koji su vlasti odredile za njihov smeštaj, u pokušaju da ublaže često haotične uslove na kopnu.

  Grčki zvaničnici su za više od jednog dana odložili ukrcavanje izbeglica na brod ukotvljen u luci na Kosu, radeći za to vreme na planu da izbegnu nerede među sve očajnijim izbeglicama, pristiglim na gumenim i malim drvenim čamcima iz obližnje Turske, preneo je Rojters.

  Tuča migranata na grčkom ostrvu Kos
  © REUTERS / Alkis Konstantinidis

  Ukrcavanje na trajekt „Elefterios Venizelos“, koji je na Kos doplovio u petak, počelo je jutros pre zore, dok temperature nisu tako visoke, bez ikakvih problema ili gužvi.

  Nakon nekih manjih čarki između izbeglica oko toga ko će se ukrcati prvi, oni su na obali formirali red i počeli da se ukrcavaju u grupama od po 20.

  Na brodu, koji je iznajmila grčka Vlada, biće obezbeđen smeštaj za oko 2.500 Sirijaca, koji će biti raspoređeni u kabine, dok je jedna veća prostorija rezervisana za procesuiranje dokumentacije.

  Pošto su Sirijci napustili svoje domove bežeći od građanskog rata, oni se tretiraju kao izbeglice, što im, prema međunarodnom pravu, daje veća prava od onih koji su iz svojih zemalja otišli zbog ekonomskih problema, a takođe su iz Grčke stigli čamcima iz Turske.

  Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, gotovo četvrt miliona migranata su od početka godine prešli Sredozemlje i stigli u Evropu.

  Oko polovine od tog broja je stigla na grčka ostrva, a broj pristiglih raste tokom leta, kad je zbog mirnog mora plovidba nešto manje rizična.

  Vlada u Atini je iznajmila brod „Elefterios Venizelos“, u vlasništvu kompanije koja prevozi turiste, automobile i kamione do grčkih ostrva i preko Jadranskog mora do Italije, kako bi smanjila pritisak izbeglica na Kos.

  Nekoliko hiljada migranata je na Kosu odselo u hotelima, a radi se o onima koji su mogli to sebi da priušte, ali značajno veći broj njih spava u šatorima, napuštenim zgradama ili pod vedrim nebom.   

  Tagovi:
  brod, migranti, azilanti, Kos, Sirija, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga