20:07 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2919
  Pratite nas

  Mađarska policija vratila je oko 300 migranata koji su ranije danas pobegli iz prihvatnog centra blizu grada Reske, dok je grupa od oko 500 migranata, koja se pešice kreće auto-putem prema granici sa Austrijom, probila policijsku barikadu i nastavila da hoda auto-putem ka Austriji.

  Grupa od oko 500 migranata, koji se pešice kreću auto-putem u Mađarskoj prema granici sa Austrijom, probila je danas policijsku barikadu i nastavila da hoda auto-putem koji povezuje Budimpeštu i Beč.

  Više od 1.000 izbeglica krenulo je danas peške sa železničke stanice Keleti u Budimpešti prema austrijskoj granici, javio je izveštač agencije AFP sa lica mesta. Velika grupa izbeglica, među kojima ima ljudi u invalidskim kolicima i sa štakama, kao i roditelja koji nose decu na ramenima, spremna je da prepešači 175 kilometara do granice sa Austrijom.

  Neki od njih nose slike nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je nedavno najavila da će zvanični Berlin ublažiti ograničenja Sirijcima za dobijanje azila.

  Policija je posmatrala izbeglice kako se kreću kroz Budimpeštu, ali nije intervenisala. Kolona je uzrokovala saobraćajne gužve u centru mađarske prestonice, javlja izveštač AFP.Izbeglice koje su krenule peške ka Austriji deo su grupe od 2.000 ljudi, koliko se procenjuje da se danima nalazilo oko stanice Keleti, nakon što su ih mađarske vlasti sprečile da se ukrcaju na vozove za Austriju i Nemačku zbog toga što nisu imali vize za Evropsku uniju.„Veoma smo srećni što se nešto konačno dešava. Sledeća stanica je Austrija. Deca su veoma umorna, Mađarska je prema nama bila veoma loša i mi moramo negde da idemo“, rekao je 23-godišnji Osama iz Sirije.

  Mađarska policija vratila je oko 300 migranata koji su ranije danas pobegli iz prihvatnog centra blizu grada Reske.

  Oni su provalili ogradu i pobegli jer smatraju da je razmatranje njihovih prijava za azil suviše sporo.

  Izbeglice idu peške iz Budimpešte u Beč
  © AP Photo / Frank Augstein
  Stotine izbeglica koji se danima nalaze na železničkoj stanici Keleti u Budimpešta krenulo je danas pešice ka Beču.Oni su pešice krenuli ka Austriji pošto su mađarske vlasti obustavile železnički saobraćaj iz Budimpešte ka Zapadnoj Evropi

  Jedan od oko 300 migranata koji su pobegli iz centra je izjavio za kanal M1 Novosti da vlastima daju rok od dva časa za razmatranje njihovih aplikacija. Ukoliko se taj proces ne ubrza, podstaći će i ostale iz prihvatnog centra da pobegnu, rekao je pomenuti migrant, a prenosi MTI.

  Policija sada čuva ogradu oko prihvatnog centra u Reskeu i povremeno ponekog izvlači iz mase — pretežno stare ljude, žene i decu, koje ukrcavaju na autobus za neki drugi registracioni centar.

  Prema informaciji lokalnog dopisnika MTI, na obližnjem auto-putu M5 saobraćaj je ponovo uspostavljen, nakon što je zaustavljen zbog bekstva migranata.

  Policija je zatražila od novinara da napuste područje oko prihvatnog centra, pod obrazloženjem kako su migranti u poslednje vreme „koristili prisustvo novinara da skrenu pažnju na svoju situaciju“.

  Incident sa migrantima se dogodio danas nešto pre podneva. Izbeglice su u dva navrata probile ogradu i uputile se ka auto-putu, koji vodi od granice sa Srbijom prema Budimpešti.

  Na graničnom prelazu Horgoš, na ulasku u Mađarsku saobraćaj je bio privremeno obustavljen od 12.30 do 12.50 sati, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

  Do toga je došlo jer je u blizini Graničnog prelaza Horgoš-Reske, „sa mađarske strane, u 12.30 došlo do probijanja zaštitne ograde od većeg broja ilegalnih migranata“.

  „Tada je privremeno obustavljen saobraćaj na ulasku u Republiku Mađarsku“, naveo je MUP dodavši da je „u 12.50 časova došlo je do normalizacije saobraćaja“.Migranti probili kordon policije na stanici u mestu Bečke

  Migranti probili kordon policije na stanici u mestu Bečke

  Na stotine izbeglica je probilo policijski kordon na železničkoj stanici u mađarskom mestu Bičke i krenulo da trči železničkom prugom prema zapadu, ometajući saobraćanje vozova.

  Migranti su iznenadili policajce na stanici pokuljavši ođednom iz prednjeg dela voza.

  Policija je uspela da uz veliku galamu, vrisku i plač dece zaustavi i vrati u voz samo manji deo od oko 500 migranata koliko se procenjuje da se nalazilo u njemu, prenosi AP.

  Prema saopštenju reportera ove agencije, u sve većoj daljini se mogla videti grupa od najmanje 200 migranata kako trči duž pruge u pravcu 135 km udaljene Austrije.

   

  Tagovi:
  prihvatni kamp, železnica, izbeglice, migranti, Policija, Budimpešta, Beč, Austrija, Mađarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga