10:44 19 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Vladimir Putin i Volfgang Šisel na međunarodnom diskusionom forumu Valdaj

  Šisel: Niko nije siguran

  © Sputnik / Mihail Klimentjev
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1170

  Širenje terorizma je međunarodna pretnja. Zajedno sa povećanjem priliva izbeglica iz Afrike i Bliskog istoka, zemlje Evrope se mogu direktno suočiti sa porastom pretnje unutrašnjeg terorizma i religioznog ekstremizma, rekao je tokom Međunarodnog diskusionog foruma „Valdaj“ bivši kancelar Austrije Volfgang Šisel.

  Bivši austrijski kancelar smatra da je religiozni fundamentalizam samo predlog kojim se različite grupe koriste za preuzimanje vlasti na Bliskom istoku i Africi.

  „Ne radi se o jednoj grupi — njih ima više: to su i Al Kaida i Islamska država, Ansar ed Din u Maliju, Boko haram — tj. desetine ovakvih grupa. Mislim da je islam za njih samo predlog za preuzimanje vlasti, vođenje rata, za dobijanje profita — to je veoma profitabilni biznis — uključujući Islamsku državu u Siriji i Iraku“, smatra Šisel.

  Bivši kancelar Austrije je naveo da se niko ne može osećati bezbednim pred porastom pretnje terorizmom.

  „Rusija takođe može biti uvučena u nešto slično, ako se sledeći konflikt desi, na primer u centralnoj Aziji“, rekao Šisel.

  O nedopustivosti širenja konflikta iz regiona govorio je i predsednik Rusije Vladimir Putin.

  „Za to je potrebno da se ujedine sve snage, regularne armije Iraka i Sirije, odredi kurdske samoodbrane, različite opozicione grupe koje su spremne da zaista daju doprinos u uništenju terorista i koordinisati akcije regionalnih i neregionalnih zemalja, koje se bore protiv terora“, naglasio je predsednik Rusije.

  Volfgang Šisel je podsetio da je potrebna saradnja između EU i Rusije u borbi protiv terorizma i porasta pretnje od strane Islamske države.

  „Zato treba da sarađujemo i borimo se sa ovakvim pokretima. Smatram da to nije lako, nije lak zadaak. Zato što ti pokreti nisu statični, oni se sele, mešaju se i teško se otkrivaju — to nije jedan neprijatelj, to nije jedna obeležena cilj. To je složeni zadatak i nama je potrebno da koordinišemo naše napore“, zaključio Šisel.

  Tagovi:
  Volfgang Šisel, Bliski istok, Afrika, Austrija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga