02:43 29 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  2139
  Pratite nas

  Bespilotno podvodno vojno vozilo na daljinsko upravljanje, na kojem ima ekploziva, otkriveno je prilikom rutinske kontrole na morskom dnu u Baltiku, u blizini gasovoda „Severni tok“, objavili su danas švedski mediji.

  Kako je saopštio portparol švedske vojske Jesper Stolpe, podvodni dron, koji je juče otkriven u međunarodnim vodama, severno od ostrva Gotland, ne može da se deaktivira pre 9. novembra, ali se procenjuje da ne predstavlja opasnost ni za brodove ni za gasovod, tim pre što je odsečen kabl preko kog se njime upravlja.

  Ovakva vrsta podvodnih dronova se obično koristi za uništavanje eksplozivnih sredstava koja se ne mogu izvući s morskog dna. Prilikom te operacije biva uništen i sam dron.

  Pošto na dronu nema oznaka nijedne zemlje, ne zna se kome bi mogao da pripada, jer armije mnogih država koriste takva sredstva.

  Švedska armija, inače, isključuje mogućnost da je u pitanju planirana sabotaža na gasovodu „Severni tok“, koji povezuje Rusiju i Nemačku. Taj gasovod je izgradio ruski energetski gigant „Gasprom“ u saradnji sa nemačkim, francuskim i holandskim kompanijama.

  Tagovi:
  eksploziv, dron, Gasovod, Severni tok, Baltik, Gotland, Švedska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga