12:36 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 53
  Pratite nas

  Odluka o podizanju nivoa uzbune u Briselu bila je zasnovana na preciznim informacijama o riziku od napada poput onog koji se dogodio u Parizu, izjavio je belgijski premijer Šarl Mišel.

  Postoji opasnost, kako je rekao, da nekoliko osoba naoružanih oružjem i eksplozivom može da izvrši napade, možda čak na više mesta. 

  „Pozivamo građane da se ne predaju panici, da ostanu mirni. Preduzeli smo neophodne mere“, dodao je on.

  Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon saopštio je posle sastanka vlade da je situacija „ozbiljna“, ali pod kontrolom, i da je nivo opreza podignut na najviši stepen.

  On je rekao da policija pretresa stanove u briselskom kvartu Molenbek kako bi se sprečila radikalizacija belgijske prestonice.

  Belgijska policija pretresa stanovnike predgrađa Brisela Molenbek
  © REUTERS / Youssef Boudlal
  Belgijska policija pretresa stanovnike predgrađa Brisela Molenbek

  „Nedopustivo je da vlasti u Briselu ne znaju tačno ko stanuje u tom delu grada“, rekao je on i dodao da postoje slučajevi da u jednom stanu živi deset ljudi, od kojih je registrovano samo dvoje.

  Istovremeno, u akciji policije u Briselu danas posle podne uhapšeno je šest osoba, ali kod njih nije pronađeno oružje.

  Belgijski mediji su takođe saopštili da je u toku potraga za dvojicom osumnjičenih za terorizam, od kojih bi jedan mogao da ima eksplozivnu napravu vezanu oko pojasa. 

  Oglasila se i Ambasada SAD u Belgiji, koja je pozvala sve Amerikance koji borave u toj zemlji da ostanu kod kuće, nakon što su lokalne vlasti upozorile da je opasnost od terorističkog napada u Briselu ozbiljna i aktuelna.

  U međuvremenu, život u Briselu se, kako se čini, odvija normalno, na ulicama ima dosta automobila, a federacija belgijskih fudbalskih klubova je saopštila da će se utakmice ovog vikenda igrati po planu, uprkos upozorenju vlade da treba otkazati utakmice i masovnije skupove.

  Belgija je prethodno danas podigla nivo uzbune u Briselu na najviši, četvrti nivo, zatvorivši metro i upozorivši građane da izbegavaju mesta na kojima ima puno ljudi, zbog „ozbiljne i neposredne“ pretnje napadom.

  Gradonačelnik preporučio da lokali rade do 18

  Gradonačelnik Brisela Ivan Majer danas je dao preporuku da barovi, klubovi i kafići u belgijskoj prestonici budu otvoreni do 18 sati, nakon što je u Belgiji nivo bezbednosti podignut na četvrti, najviši nivo zbog mogućeg terorističkog napada.

  Pošto ta preporuka nema obavezujući karakter, mnogi lokali su ostali otvoreni, prenosi AP.

  Tagovi:
  pretnja, uzbuna, teroristički napad, Belgija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga