10:15 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 751
  Pratite nas

  U konfliktu između Turske i Rusije veoma se pažljivo analiziraju razlike između svetske i regionalne sile, a to se ogleda u uplitanju Moskve u sirijski konflikt, sa jedne strane, kao i u retorici turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, sa druge, budući da nema čime da se suprotstavi Kremlju.

  Turski predsednik je razljutio „ruskog medveda“ i sad mora da plati, piše nemački list Špigl.

  Erdogana veoma često porede sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom, pritom nazivajući ga gospodinom, međutim trenutni konflikt dovodi u pitanje njegov autoritet, smatra autor članka Tomas Zajbert.

  Na dobošu su pored trgovinskih odnosa sa Moskvom i isporuke energenata i planovi Turske o formiranju tampon zone u Siriji, piše Špigl.

  Erdogan, naime, namerava da napravi „novu Tursku“ koja će postati regionalna sila sa idejom da ona bude glavna na Bliskom istoku sprovodeći sopstvene interese u regionu. Rusija, piše nemački list, može da poremeti planove Erdogana.

  „Hoće li Erdogan u Putinu pronaći svog gospodina?“, zapitao se Zajbert i citirao jednog turskog novinara koji je svojevremeno rekao: „Onaj koji ljuti ruskog medveda moraće za to i da plati“.

  Time što se Rusija uključila u sirijski konflikt pokazala je da je svetska sila, a ne regionalna, ocenio je turski politikolog Belul Ozkan. Istovremeno, Moskva pokušava da izbegne ozbiljniji konflikt sa Ankarom, iako ne treba zaboraviti da Putin neće pustiti da Turska prođe nekažnjeno zbog incidenta sa avionom.

  Ambicija da Turska postane glavni igrač na Bliskom istoku je poljuljana, a Erdogan konstantno menja svoju retoriku — jednog trenutka se zalaže za mir i poziva na dijalog, dok sledećeg oštro napada Moskvu i preti da će Turska nastaviti da obara ruske avione. Zajbert zaključuje da takve pretnje ni na koji način neće uticati na Moskvu.

  Tagovi:
  gospodin, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga