22:05 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 012
  Pratite nas

  Povećan broj turskog vojnog kontigenta u Iraku predstavlja rutinsku rotaciju, imajući u vidu da Turska vojska više od godinu dana sprovodi obuku kurdskih oružanih grupa za borbu protiv DAEŠ-a (Islamske države), izjavio je premijer Turske Ahmet Davutoglu.

  „Naši vojnici se u Iraku nalaze više od godinu dana i obučavaju kurdske, turkmenske i arapske borce za borbu protiv DAEŠ-a. Za to vreme obuku je prošlo preko 2.000 ljudi koji su imali veliku ulogu u oslobađanju Sindžara od DAEŠ-a“, rekao je turski premijer.

  On je istakao i da je kamp za obuku formiran na zahtev gradonačelnika Mosula.

  „Povećan broj naših vojnika u Iraku je rutinska rotacija snaga, koja se preduzima u slučaju pretnje od napada od strane DAEŠ-a. Bilo koje drugo tumačenje predstavlja provokaciju“, rekao je Davutoglu.

  Ministarstvo odbrane Rusije
  © Sputnik / Natalья Seliverstova

  On je istakao da je to pitanje bilo usaglašeno na nivou ministarstava odbrane, kao i da je on lično poslao pismo premijeru Iraka.

  Davutoglu je dodao da je spreman da poseti Irak kako bi pojačao saradnju sa Bagdadom u borbi protiv DAEŠ-a.

  Turska je 4. decembra razmestila tenkove na severu Iraka, a kao objašnjenje navela obuku kurdskih vojnika koji se bore protiv terorista.

  Bagdad je ulazak turskih vojnika na teritoriju Iraka protumačio kao kršenje suvereniteta i od Ankare zatražio njihovo hitno povlačenje.

  Tagovi:
  prisustvo, vojska, Ahmet Davutoglu, Irak, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga