20:24 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1422
  Pratite nas

  Evropska unija ne priprema novi paket finansijske pomoći Kijevu u vezi sa uvođenjem embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem.

  Ona je rekla da će se nastaviti razgovori na temu pomoći Ukrajini po drugim pitanjima, a prvi naredni susret na tu temu biće na februarskom samitu EU – Ukrajina u Briselu.

  „Novi paket pomoći nije u planu jer je EU već pomogla, kako ekonomski tako i politički, kao i u oblasti zone slobodne trgovine“, rekla je Malmstremova.

  Ona je dodala da će ulazak u zonu slobodne trgovine sa EU od 1. januara naredne godine doneti određene koristi Ukrajini, iako te beneficije neće biti primetne od početka.

  „Trgovina između Ukrajine i Rusije je značajno opala, a Kijev je bio spreman na to da pregovori sa Rusijom neće uspeti. Iako je to bolno, Ukrajina je bila spremna na to“, rekla je evropska komesarka.

  Rusija je od 1. januara uvela embargo na uvoz prehrambenih proizvoda iz Ukrajine i stopirala sporazum o slobodnoj trgovini koji je imala u okviru Zajednice nezavisnih država.

  Tagovi:
  zona slobodne trgovine, embargo, finansijska pomoć, Sesilija Malmstrem, EU, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga