02:48 06 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 222
  Pratite nas

  Italijanska TV stanica RAI objavila je reportažu pod naslovom „Albanija, vrata džihada“ u kojoj se govori o krijumčarenju oružja iz Albanije preko Crne Gore i otkriva da je upravo oružje nabavljeno tim putem korišćeno u krvavim događajima u Parizu 13. novembra.

  Reportažu je prenela albanska TV „Ora njuz“, a počinje od Skadarskog jezera, koje deli Albaniju i Crnu Goru, kojim noću plovi barka sa oružjem i švercerima. Snimljena su dvojica muškaraca kako istovaruju kutije sa oružjem i kriju ga u blizini, odakle ga sutradan preuzimaju.

  Prema rečima reportera, to je oružje koje je korišćeno u krvavim događanjima u Parizu 13. novembra. Balkan se, pritom, opisuje kao centar za regrutovanje džihadista.

  Prema izveštaju italijanske televizije, više od hiljadu Albanaca se bori u stranim ratovima, tako da je Albanija zemlja koja ima najviše džihadista u odnosu na broj stanovnika.

  U reportaži je opisan i način na koji funkcioniše crno tržište oružja.

  Albanski švercer kaže da su najtraženiji AK 47, stari sovjetski pištolji i oružje iz bivše Jugoslavije. Prema rečima švercera, kalašnjikovi koštaju od 400-450 evra, a bombe od 60 do 70 evra.

  Oružje kreće čamcima ili ribarskim brodićima iz Drača ili Valone da bi završilo u rukama mafije ili terorista.

  Tagovi:
  krijumčarenje, oružje, džihadisti, Pariz, Albanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga