10:37 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 95
  Pratite nas

  Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je da bi NATO bolje čuvao granicu Evropske unije od migranata nego predložena Evropska granična i obalska straža.

  „Zalažem se za to da zajednička komanda NATO-a čuva granice EU, slično kao u Avganistanu“, rekao je Zeman u petak u intervjuu za češki „Parlamentni list“.

  „Trenutni predlog da granična straža ima 1.500 ljudi predstavlja karikaturu granične straže“, istakao je Zeman.

  Predsednik Češke je dodao i kako pretpostavlja da će granicu njegove zemlje uskoro morati da čuva vojska.

  S druge strane, Vlada Češke, na čelu sa premijerom Bohuslavom Sobotkom, preferira predlog Evropske komisije za osnivanjem Evropske granične službe, ali ima i „plan B“, koji predviđa uspostavljanje sekundarne granice sa kontrolama, u slučaju da spoljna granica „šengenske zone“ ne bude delotvorna.

  Zeman je za „Parlamentni list“ takođe rekao da bi izbeglice koje stignu do Češke u skladu sa Dablinskim sporazumom trebalo slati natrag, zato što bi izbeglice trebalo da traže azil u „prvoj sigurnoj zemlji“, što je retko Češka, budući da je u centru Evrope, a ne na njenoj granici.

  On je dodao i kako se zalaže za strogo ograničenje broja izbeglica koje bi primila Češka.

  Zeman je priznao da postoji potreba da se primi manji broj porodica sa bolesnom decom i progonjeni irački hrišćani, ali je istakao da ne vidi zašto bi trebalo primati još ljudi.

  Tagovi:
  straža, kontrola, izbeglice, migranti, granica, NATO, Miloš Zeman, Evropa, Češka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga