15:39 19 Decembar 2018
Slušajte Sputnik
  Prag, panorama

  Pogledajte koja zemlja u EU je raj za investitore

  © Sputnik / Marijana Kolaković
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 44

  Tempo ekonomskog rasta Češke na kraju trećeg kvartala porastao je za 4,7 odsto BDP-a, što je stavlja na treće mesto u čitavoj EU. Dodatnim faktorom za rast privlačnosti zemlje za investitore je postalo i smanjenje deficita budžeta.

  Novčanice Rusije i SAD
  © Sputnik / Vladimir Trefilov

  Predsednik Češke preti da može svoje nesuglasice sa premijerom rešiti „uz pomoć automata ’kalašnjikova‘“, a češki ministar finansija ne vidi sukob interesa u tome što rukovodi najvećom hemijskom kompanijom u zemlji i medijskom imperijom, dok su komunisti, koji se zalažu za izlazak Češke iz NATO-a, treća politička sila u zemlji. Sve to u Češkoj se smatra stabilnim, ironični su u agenciji Blumberg, koji je proglasilo Češku novim rajem za strane investitore u kontekstu pogoršanja ekonomske situacije kod njenih suseda.

  Privlačnost Češke za investiranje porasla je zbog populističkih mera za pojačavanje kontrole kapitala kod njenih suseda — Mađarske i Poljske. U vezi s tim, njena privlačnost za strane investicije je toliko porasla da se sada može takmičiti sa Japanom, Švajcarskom, Nemačkom i Holandijom.    

  „Češka, za razliku od susednih zemalja uvek se raduje stranim investitorima, što se ne može reći za druge zemlje ovog regiona. To je funadamentalna razlika. Investitori veruju češkim zakonima koji su na snazi“, naveo je ekonomista Piter Atard Montalto.

   

  Tagovi:
  EU, Češka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga