05:13 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 215
  Pratite nas

  Hiljade grčkih farmera izašlo je danas na protest na severu Grčke protiv reformi penzionog sistema, saopštila je grčka policija. Oko 5.000 poljoprivrednika učestvovalo je na protestu u Solunu, a policija je upotrebila suzavac da bi ih sprečila u pokušaju da uđu na sajam poljoprivrede u tom gradu, prenosi AFP.

  Ministar poljoprivrede Vangelis Apostolou, koji je trebalo da otvori sajam, otkazao je dolazak.

  Neki od demonstranata nosili su sanduk sa slikom premijera Aleksisa Ciprasa, javio je AFP.

  Grčki novinari priključili su se ranije danas štrajku advokata, lekara, novinara i drugih radnika protiv nepopularnog plana za reformu penzionog sistema.

  Novinari ne objavljuju vesti, novinski sajtovi ne kače nove informacije, a sutrašnja izdanja novina se neće štampati.

  Kritičari ukazuju da će reforma dovesti do drastičnog smanjenja plata, preneo je AP.

  U štrajku su i prevoznici trajekta, notari i poljoprivrednici.

  Grčki premijer Aleksis Cipras stao je u utorak u odbranu nepopularnog plana za reformu penzionog sistema, uz obećanje da će izbeći nove rezove, dok se protesti protiv mera koje od Grčke zahtevaju kreditori šire zemljom.

  Cipras je na specijalnoj sednici parlamenta rekao da se penzioni sistem Grčke suočava sa kolapsom ukoliko brza korektivna akcija ne bude preduzeta.

  On je istakao da reformom neće biti novih smanjenja osnovice penzija, koje su u više navrata rezane od početka finansijske krize u Grčkoj.

  Međunarodni kreditori, čiji su zajmovi održavali Grčku od sredine 2010, zahtevaju od ove države sveobuhvatnu reformu penzionog sistema.

  Predložene promene vodiće do velikih povećanja doprinosa za socijalno osiguranje, što će najviše pogoditi samostalne delatnosti i poljoprivrednike, koji kažu da će više od tri četvrtine njihovih prihoda odlaziti na penzione fondove i poreze.

  Tagovi:
  poljoprivrednici, suzavac, protest, Solun, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga