08:50 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  Piše
  4167
  Pratite nas

  U Estoniji je počela da deluje grupa „Desni sektor“, koja otvoreno poziva na lov na „kremaljske slavuje“, zalaže se za „zaštitu suvereniteta Estonije“ i „suprotstavljanje agresoru“.

  Prema nekim izvorima, ovde je reč o ogranku ukrajinske ekstremističke i neonacističke organizacije (zabranjene u Rusiji) „Desni sektor“, a prema drugima, Estonci su samo pozajmili ime ove ukrajinske organizacije.

  „Okupljaju se kako bi se suprotstavili napadima tiblova (u estonskom jeziku pogrdan naziv za predstavnike ruskojezičkog stanovništva u toj zemlji). A ujedno prikupljaju informacije o Rusima koji deluju u našoj zemlji i koji žele da zabiju nož u leđa pravim patriotama“, izjavio je Aleksandar Čapligin, glavni urednik lista „Stolica“ iz Talina.

  On je dodao da ne shvata zašto ova organizacija tako intenzivno deluje. „Da li je to priprema za slučaj da dođe do pogroma? Ne znam kako vi to doživljavate, ali je se ne osećam prijatno“, istakao je Čapligin.

  Estonski aktivisti su se (samo)organizovali krajem januara ove godine, pod nazivom „Parem Sektor Eesti/Leegion“ („Desni sektor“ — Estonija/Legion), a ovoj grupi su već pristupila i neka poznata lica iz estonskog javnog života. Otvorili su i sopstvenu stranicu na Fejsbuku, koja doduše broji tek nešto više od 80 simpatizera.

  Idejni tvorci estonskog „Desnog sektora“ pozivaju svoje pristalice i da se bore za čistotu nacije i čistku društvenih mreža, pre svega Fejsbuka od „kremaljskih poslušnika“.

  Vojska Estonija
  © AFP 2021 / Raigo Pajula

  „Pogledajte spisak svojih prijatelja (na Fejsbuku) i očistite se od tiblova, koji će vam zabiti nož u leđa, a da ne trepnu. To su izdajnici Republike Estonije, pristalice Kremlja, tibli“, jedan je od ostrašćenih apela njihovih pristalica.

  Sudeći prema informacijama koje stižu iz Estonije, „Desni sektor“ deluje u koordinaciji sa zvanično registrovanim nevladinim udruženjem „Toeta Ukrainat“ („Podrška Ukrajini“), koje se, između ostalog, bavi dostavljanjem humanitarne pomoći ukrajinskim dobrovoljačkim bataljonima.

  Jedan od članova Udruženja je rekao da se pod „Ukrajinom“ u ovom slučaju misli na aktuelnu vlast u Kijevu.

  Ovo, međutim, nije jedini pokret u Estoniji nacionalističkog karaktera. Nešto ranije pojavili su se sledbenici finske nacionalističke grupe, koja sebe naziva „Ratnici Odina“ i predstavlja se kao zaštitnik domaćeg stanovništva od migranata.

  Tagovi:
  neofašisti, nacizam, Desni sektor, Estonija, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga