04:04 06 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  1222
  Pratite nas

  Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je Evropsku uniju zbog odugovlačenja isplate tri milijarde evra za prijem izbeglica i izrazio nadu da će se premijer te zemlje Ahmet Davutoglu iz Brisela, sa samita EU—Turska, vratiti s tim novcem.

  Lideri 28 zemalja-članica Evropske unije na vanrednom sastanku u ponedeljak u Briselu razmatraju s turskim premijerom zajedničke akcije u borbi protiv migracione krize.

  „Potrošili smo na prijem izbeglica deset milijardi dolara. EU obećava podršku u razmeri od tri milijarde evra, ali do sada ih još nije dala. Prošlo je već četiri meseca, a oni i dalje obećavaju. Sada je tamo, u Briselu, Davutoglu. Nadam se da će se odande vratiti s tim novcem“, rekao je Erdogan u Ankari.

  Prema njegovim rečima, vlasti Turske spasile su oko 100.000 izbeglica koje su pokušavale da se prebace u Grčku.

  Prvi pregovori Davutoglua i njegovih kolega iz EU održani su krajem decembra 2015.

  Tada su se lideri dogovorili o zajedničkom planu o borbi protiv migracije, u okviru kojeg se Turska obavezala da će poboljšati uslove za boravak sirijskih izbeglica na svojoj teritoriji i da će se boriti protiv priliva nelegalnih migranata u Evropsku uniju.

  EU je obećala da će Turskoj isplatiti tri milijarde evra za prijem izbeglica, da će ubrzati pregovore o prijemu Turske u svoje članstvo, kao i proces ukidanja viza.

  Tagovi:
  izbeglička kriza, ilegalni migranti, izbeglice, Samit Turska-EU, Ahmet Davutoglu, Redžep Tajip Erdogan, Brisel, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga