12:13 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  4030
  Pratite nas

  Regionalni voz koji saobraća od Lajpciga do Hemnica nudi posebne kupee za žene koji se nalaze na sredini voza, pored radnog dela konduktera, navodi nemački list „Zidojče cajtung“.

  Prema navodima lista, kupei su dizajnirani za žene koje putuju same ili sa decom.

  Vozovi su vlasništvo nemačke železničke kompanije MRB, čiji predstavnici smatraju da će potražnja za mestima u novim kupeima među putnicama biti velika.

  Formalno, zaposleni u kompaniji ne povezuju nove mere sa novogodišnjim dešavanjima u Kelnu, kada su muškarci iz arapskih i afričkih zemalja seksualno uznemiravali stotine žena. Međutim, u isto vreme veruje se da će nove mere pomoći ženama da se osećaju bezbednije.

  Tokom noći 31. decembra 2015. stotine žena je opljačkano i seksualno uznemiravano od strane grupa agresivnih muškaraca u Kelnu i drugim nemačkim gradovima. Neki počinioci su identifikovani kao azilanti koji su ušli u zemlju zajedno sa milionima drugih migranata sa Bliskog istoka.

  Svaki voz će imati dva ženska kupea koja će se nalaziti pored konduktera u sredini voza. Karte će se kupovati na uobičajeni način.

  Taj predlog izazvao je rasprave na društvenim mrežama, a neki aktivisti za ljudska prava i korisnici interneta smatraju da su nove mere diskriminativne i usmerene na izolaciju žena koje putuju. 

  ​„Ženski kupei predstavljaju znak separacije, prvi korak ka Saudijskoj Arabiji. Sledeći je da žene neće smeti da voze kola.“

  ​„Ja bih seo u takav kupe. Ne bih dozvolio da me diskriminišu kao muškarca.“

  Tagovi:
  keln, vozovi, Nemačka, žene, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga