00:10 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 114
  Pratite nas

  Potkomitet Doma lordova britanskog parlamenta za pitanja spoljne politike objavio je izveštaj koji dovodi u sumnju program Evropske unije za zaustavljanje priliva migranata preko Sredozemnog mora. U dokumentu se navodi da operacija „Sofija“ ne sprečava rad nelegalnih prevoznika, a da se na vojno-mornaričku misiju troši oko 12 miliona evra godišnje.

  Mađarska policija na granici
  © AFP 2021 / ELVIS BARUKCIC

  Prema ovom izveštaju, misija Evropske unije za borbu protiv migracione krize nije ispunila ciljeve. 

  Prema rečima kritičara, spasilačka operacija „Sofija“ predstavlja magnet za migrante i doprinosi nezakonitom prevoženju ljudi. 

  Propast misije priznao je predsednik potkomiteta Doma lordova za spoljne veze EU. 

  „Operacija zaista pomaže da se spasi veliki broj života, ali ne prekida i ne zaustavlja priliv migranata preko Sredozemnog mora. Pored toga, ona ne nanosi nikakvu štetu biznis-modelu organizatora nezakonitog prevoza ljudi“, komentariše član Doma lordova Kristofer Tugendaht. 

  Operacija „Sofija“ pokrenuta je 2015. godine kako bi se onemogućio nezakoniti transport migranata iz Libije. 

  Prema izveštaju, tokom misije je spaseno oko 9.000 ljudi. Ipak, u aprilu je visoka predstavnica Evropske unije za inostrane poslove Federika Mogerini izjavila da je operacija uglavnom usmerena na borbu protiv nelegalnog prevoza ljudi. 

  „Danas možemo da se ponosimo Evropom. Zadatak ove misije ne svodi se isključivo na spasavanje ljudi. Ona je pre svega usmerena na njihovu zaštitu, što podrazumeva borbu protiv kriminalnih organizacija. Treba naglasiti važnost uspeha koje smo postigli u suprotstavljanju nezakonitog prevoza“, izjavila je Mogerinijeva. 

  Izbeglice iz Iraka čekaju da ih puste u Makedoniju na grčkom prelazu Idomeni
  © AP Photo / Petros Giannakouris

  Zvanični naziv operacije je „Vojno-mornarička misija Evropske unije u Sredozemnom moru“. Njen godišnji budžet je oko 12 miliona evra. 

  Sudeći po svemu, deo sredstava troši se i na reklamne klipove koji se objavljuju na društvenim mrežama. 

  „Slažem se sa svakom rečju u izveštaju. Njegovi autori su ozbiljno zabrinuti zbog toga što tokom operacije ’Sofija’ nisu bili ispunjeni postavljeni zadaci. U njenim okvirima uspeva samo zadržavanje onih koji prelaze more, ali ne zaustavlja druge. Ona je suviše neefikasna kada je reč o borbi protiv nezakonitog transporta ljudi. Brodovi u moru bore se samo s posledicama, a izvor problema su politička nestabilnost u Libiji i građanski rat u Siriji“, zaključuje predavač Daremskog univerziteta Tom Bruks. 


  Tagovi:
  britanski parlament, prevoz migranata, migrantska kriza, migranti, Sredozemno more, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga