15:41 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Evropa
  Preuzmite kraći link
  0 123
  Pratite nas

  Predsednik Ukrajine Petro Porošenko uveren je da će njegova zemlja jednom postati članica Evropske unije, a da će ukrajinski jezik dobiti status zvaničnog jezika EU.


  „Uveren sam u to da će jednoga dana najbolji građani Ukrajine zauzeti svoja mesta u Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji, u evropskim institucijama. To će biti onaj dan kada će Ukrajina zauzeti zasluženo mesto među zemljama-članicama Evropske unije. Uveren sam da će jednog dana ukrajinski jezik dobiti status zvaničnog jezika Evropske unije“, rekao je Porošenko u subotu na ceremoniji podizanja evropske zastave povodom Dana Evrope. 

  Porošenko je, takođe, rekao da je uveren da upravo Ukrajina štiti evropsku civilizaciju od „varvarstva i tiranije“.

  „Danas upravo mi, Ukrajinci, štitimo Evropu, štitimo je od varvarstva, od tiranije, od terorizma, od agresije, od militarizma koji su se nadvili nad celim našim kontinentom. Mi, Ukrajinci, danas smo u prvim redovima zaštite evropske civilizacije“, izjavio je Porošenko. 

  Ukrajina, koja je u junu 2014. godine potpisala sporazum o asocijaciji sa EU, želi da postane punopravna članica evropske zajednice naroda. Asocijacija ne vodi obavezno punopravnom članstvu u EU. 

  Ukrajinske vlasti, takođe, očekuju da će dobiti bezvizni režim sa Evropskom unijom ove godine.

  Tagovi:
  bezvizni režim, evrointegracije, Petro Porošenko, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga